Јапански конзорцијум преузео компанију Тошиба за 12,68 милијарди евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Sep.2023, 10:33

Јапански конзорцијум преузео компанију Тошиба за 12,68 милијарди евра

Јапански конзорцијум који предводи група ЈИП саопштио је данас да је компанија Тошиба прихватила његову понуду за преузимање, вредну два билиона јапанских јена, односно око 12,68 милијарди евра. Фото: Танјуг/AP Photo/Shuji Kajiyama, File Како преноси портал Кјодо њуз, поменути конзорцијум >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је 8. августа објавио понуду за откуп по цени од 4.620 јапанских јена, односно око 29,3 евра по акцији и успео да прикупи 78,65 одсто акција Тошибе.
Управни одбор Тошибе је препоручио акционарима да прихвате понуду.
У почетку је оклевао да то учини, рекавши да је понуда ниска, али недостатак других конкурентних понуда и погоршање пословног окружења су убедили Тошибу да се задовољи релативно ниском премијом.
„Веома смо захвални многим нашим акционарима што су разумели позицију компаније по овом питању“, рекао је председник Тошибе Таро Шимада, додавши да преузимање представља „велики корак ка новој будућности“ Тошиба ће бити избрисана са берзе на којој је била присутна од 1949. године.
Компанија Тошиба основана је 1875. године.
Почела је као произвођач електронике и постепено се проширила на нове послове као што су енергетска инфраструктура и обновљиви извори енергије, подсећа јапанска агенција Кјодо њуз.
Тошиба има око 100.000 запослених и у фискалној 2022. години је забележила приход од 3,3 билиона јапанских јена, наводи се на веб страници компаније.
Ove godine u Srbiji 13 odsto više turista nego 2022.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јапански конзорцијум преузео компанију Тошиба за 12,68 милијарди евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.