ЕУ усвојила 12. пакет економских и индивидуалних санкција Русији

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Dec.2023, 08:54

ЕУ усвојила 12. пакет економских и индивидуалних санкција Русији

Европска унија усвојила је данас 12. пакет економских и индивидуалних рестриктивних мера Русији због рата у Украјини, саопштио је Савет ЕУ. Foto: Pixabay/bici Како се наводи у саопштењу, овим мерама наноси се додатан ударац способности руског председника Владимира Путина да води рат >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Украјини јер су оне усмерене на секторе руске економије високе вредности и отежавају заобилажање санкција ЕУ.
У оквиру новог пакета налазе се и мере за ограничење увоза, куповине или трансфера руских дијаманата, нова ограничења и контроле увоза и извоза, а поред економских санкција, Савет ЕУ је одлучио да на листу стави и „значајан број“ физичких и правних лица.
Данашњом одлиуком Швајцарска се додаје на листу земаља партнера које примењују сет рестриктивних мера на увоз гвожђа и челика из Русије, као и сет мера контроле увоза које су суштински еквивалентне мерама ЕУ.
„Са овим 12. пакетом, предлажемо снажан скуп нових листа и економских мера које ће додатно ослабити руску ратну машину“, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.
Он је поручио да је порука ЕУ јасна, а то је да остаје непоколебљива у посвећености Украјини и да ће наставити да подржава њену борбу за слободу и суверенитет.
Према новим мерама, ЕУ уводи забрану директног или индиректног увоза, куповине или трансфера дијаманата из Русије.
Забрана руских дијаманата део је напора Групе седам индустријски развијених земаља (Г7) да се развије међународно координисана забрана дијаманата која има за циљ да лиши Русију овог важног извора прихода.
Данашња одлука ЕУ захтева да извозници из ЕУ уговором забране поновни извоз у Русију и поновни извоз за употребу у Русији посебно осетљиве робе и технологије, приликом продаје, снабдевања, преноса или извоза у трећу земљу, са изузетком земаља партнера.
Савет ЕУ додао је 29 нових субјеката на листу оних који директно подржавају руски војни и индустријски комплекс у њеном рату против Украјине.
Они ће бити предмет строжих извозних ограничења у вези са робом и технологијом двоструке намене, као и робом и технологијом које би могли да допринесу технолошком унапређењу руског одбрамбеног и безбедносног сектора.
Поједини од ових 29 субјеката припадају трећим земљама које су, како се наводи, укључене у заобилажење трговинских ограничења, или представљају руске субјекте укључене у развој, производњу и снабдевање електронских компоненти за руски војни и индустријски комплекс.
Уводи се рестрикције на увоз робе која доноси значајне приходе Русији, као и нова забрана увоза течног нафтног гаса са прелазним роком од 12 месеци.
Проширена је и листа забрањених предмета који би могли да допринесу технолошком унапређењу одбрамбеног и безбедносног сектора Русије.
Савет ЕУ је увео и нека изузећа на ограничења увоза у вези са предметима за личну употребу.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је на друштвеној мрежи X (Твитер) „политички договор о 12. пакету санкција“ и поручила да ЕУ наставља да стоји уз Украјину.
Bajnens: Bitkoin pao za 1,51 odsto na 37.845 evra

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ усвојила 12. пакет економских и индивидуалних санкција Русији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.