До истека рока предато 108.883 комада оружја

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 14:11

До истека рока предато 108.883 комада оружја

Према речима Бојане Отовић Пјановић, из Управе криминалистичке полиције, донета су и оружја попут митраљеза који у једном минути испали 3.000 метака, штапин са 4,6 килограма експлозива, као и напуњене зоље. Фото: Танјуг/Jae C. Hong Од почетка акције предаје нелегалног оружја предато >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је 108.883 комада оружја и минско-експлозивних средстава. Изјавила је јуче мајор полиције Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала Управе криминалистичке полиције.
„Од тог броја је 82.398 комада оружја. Ту потпада легално, нелегално и оружје које је остало у породичним домаћинствима након смрти власника и 26.485 комада минско-експлозивних средстава”, рекла је Бојана Отовић Пјановић.
Навела је да је предато и 4.243.139 комада муниције.
„Ми смо као МУП задовољни овим поступком легализације. На самом почетку смо говорили да су бројке указивале да је овај период легализације успешнији него што су то били сви претходни поступци који су спровођени на територији Србије”, истакла је Бојана Отовић Пјановић.
На питање шта се ради са предатим оружјем, она је објаснила да МУП пре издавања наредбе министра о предаји оружја прописује тачну и прецизну процедуру од преузимања, провере оружја, транспорта и уништења.
„Наравно да ће сви нефункционални и неупотребљиви делови, као што је и сада било, бити уништени. Одређени делови, као што смо говорили, биће коришћени у сврху израде оружја за припаднике војске и полиције. То је процедура на којој ће се радити, формираће се комисије, плански и онако како треба. Сваки комад оружја и део који је функционалан ћемо искористити”, објаснила је она.
Према речима Бојане Отовић Пјановић, предата су разна оружја попут митраљеза који у једном минути испали 3.000 метака. Штапин са 4,6 килограма експлозива, као и напуњене зоље.
„Било је много чега у породичним домаћинствима и оно што је забрињавајућа чињеница је да грађани, ја желим да верујем, нису имали свест о ризицима који сваки комад носи са собом. Поготову тих минско-експлозивних средстава, као и да су могли угрозити чланове свог домаћинства”, рекла је Бојана Отовић Пјановић.
Она је додала да је међу предатим оружјем било комада из Првог и Другог светског рата.
„Ту је било шкорпиона, ручних ракетних бацача, много тога су људи држали што је било небезбедно и зато могу заиста рећи да смо задовољни овим поступком легализације. Јер смо допринели у знатној мери очувању безбедности свих нас”, навела је мајор полиције.
Vučić: Laž Prištine da su naterali Danila da skine majcu – Predaja nije opcija

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак До истека рока предато 108.883 комада оружја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.