РФЗО: Стигли захтеви 102 пацијента за лек Трикафта

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 12:54

РФЗО: Стигли захтеви 102 пацијента за лек Трикафта

Републичком фонду за здравствено осигурање тренутно су поднети захтеви за започињање лечења за 102 пацијента оболела од цистичне фиброзе, а једна од њих је и Јелена Стојиљковић, која је доставила захтев за одобравање лека Трикафта који је претходно одобрен њеној сестри, такође >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << оболелој од ове ретке болести, саопштио је данас РФЗО. Фото: PrtSc/Twitter У одговору достављеном Танјугу, а на питање да ли ће терапију примити и Јелена Стојиљковић, чијој сестри је већ одобрена та терапија, из фонда кажу да о одобравању лека одлучује комисија РФЗО за ретке болести.
Наводе да је комисија РФЗО за лечење ретких болести састављена од најеминентнијих стручњака за лечење ретких болести, укључујући и лекаре који лече оболеле од цистичне фиброзе, као и представнике удружења пацијената. „Лек се додељује по медицинским приоритетима, првенствено најугроженијим пацијентима. Приликом разматрања поднетих захтева, детаљно се узима у обзир приложена медицинска документација за сваког пацијента понаособ. На основу клиничких критеријума процењује се степен тежине основне болести, евентуалне компликације и придружене болести. У обзир се узима стање функције плућа, ухрањеност, број плућних егзацербација или других погоршања која су захтевала хоспитализацију, болест јетре, примена оксигенотерапије или вентилаторне потпоре у кућним условима и други критеријуми. Веома је важно узимање до сада прописане терапије, што је такође један од услова за примену лека Трикафта (Кафтрио + Калyдецо)“, наводи се у саопштењу.
Иначе, лечење цистичне фиброзе о трошку РФЗО започето је 2021. године када је одобрено за 13 пацијената, а из фонда подсечањ да је тада Србија била прва држава у региону после Словеније, која је почела примену лека Трикафта. „Број оболелих од цистичне фиброзе који се лечи из средстава буџета се сваке године повећавао, тако да се тренутно лече 64 пацијента, при чему је само крајем 2022. године, захваљујући додатним средствима које је држава обезбедила, одобрено лечење за нових 36 пацијената“, наводи РФЗО.
Захваљујући додатним средствима од 30 милиона евра за лечење ретких болести и лечење у иностранству у овој години, које је најавио председник Србије Александар Вучић, у терапију о трошку државе биће уведени и нови пацијенти оболели од цистичне фиброзе, у складу са мишљењем струке, на основу медицинских критеријума и стања пацијента, истакао је РФЗО.
Do sada 25.060 dece vakcinisano protiv HPV virusa, vakcina ključna za prevenciju

Upućene preporuke mera za upis i boravak dece u predškolskim ustanovama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак РФЗО: Стигли захтеви 102 пацијента за лек Трикафта се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.