100 dana provela u ISTOJ ODEĆI! Razlog će vas ZAPANJITI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

100 dana provela u ISTOJ ODEĆI! Razlog će vas ZAPANJITI!

Posle ove lekcije za ovu decu ništa više neće biti isto.

Džulija Muni (34), učiteljica iz Filadelfije, je nosila sto dana istu garderobu kako bi svoje đake naučila važnoj lekciji koja će im značiti u životu. Cilj joj je bio da dokaže da osoba nije ono što nosi na sebi.

Used a sharpie to make my mark on this former faculty room turned art room. #day83 #OneOutfit100days . . . #artteachersofinstagram #middleschool #middleschoolartteacher #iteachtoo #redfored >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << #education #artroom #teachersfollowteachers #mymantra #iamanartist #red4ed

A post shared by Julia Mooney OneOutfit100Days (@oneoutfit100days) on Jan 17, 2019 at 11:59am PST

Džulija je izjavila da je postala očajna kada je shvatila da deca potpadaju pod kulturalna očekivanja i da nemaju svoje "ja". Shvatila je i da će izrasti u ljude koji će sav svoj novac bacati na garderobu samo da bi bili prihvaćeni u društvu.

Njen izazov je bio da skrene pažnju na problem koji nastaje u životnoj sredini zbog proizvodnje garderobe, kao i probleme radnika koji prave tu istu garderobu.

- Moja misija je da pokrenem ljude da misle pre nego što kupe, nose, odbace i ponovo kupe neku odeću. Može li se kupiti već korišćena odeća? Kupujte manje. Naučite da šijete stavari od različitih delova materijala. Da li nam je zaista potrebna ta količina nove garderobe? Da li zaista živimo u kulturama koje nas karakterišu i etiketiraju na osnovu onoga što nosimo na sebi? Šta bi se desilo kada bismo energiju za kupovinu preusmerili na neku humanitarnu akciju? Da li se nalazimo u začaranom krugu u kojem smo interesantni ako imamo nešto interesantno na sebi i obratno? - napisala je Džulija na Instagramu i time opisala svoju ogorčenost današnjom situacijom.

I'm a huge fan of aprons this year. This one, from my local antique store💕💚👕 Expressing yourself doesn't have to end for the sake of your morals. Just do it more creatively😉 #day43 #OneOutfitChallenge #OneOutfit100Days

A post shared by Julia Mooney OneOutfit100Days (@oneoutfit100days) on Nov 15, 2018 at 4:43am PST

Džulija se nadala da će njen postupak pokrenuti diskusiju među njenim učenicima, kolegama, prijateljima, pa i u okviru njene porodice o pritisku koji društvo vrši najviše na mlade ljude da moraju stalno da kupuju sebi nešto novo kako bi bili prihvaćeni i cenjeni.

Izazov #oneoutfit100days se proširio na celu zemlju, a u njemu je učestvovao i Džulijin muž Patrik koji radi u srednjoj školi.

Džulija je zamolila svoje učenike da napišu mali sastav o tome šta zaista misle o njenom projektu i reakcije su bile takve da su pokazale da je izazov bio uspešan.

Better pic of the dress "reborn". . I did a lot of preaching throughout this project (sorry ... ish). But I was also humbled by all that I learned. We never know what we don't know and this was a great reminder to keep that humility in view at all times. Here were my biggest takeaways, personally: 1)In the face of criticism, petty or otherwise, consistently challenge yourself to respond with equal parts grace and hard evidence. Never get defensive. 2)Some people will not want to listen and prefer their own rationalized conclusions. Respect that we are all riding on very different journeys through life. Stay friends while you stay the course. 3)Hemp is the ultimate rockstar fiber. 4)All dresses need deep, loose pockets 5)Showcasing the body I'm proud of is as empowering as keeping it to myself. I will forever reserve the exclusive right to choose which approach I prefer at all times. 6)Sharing Economy...a term I learned. 7)Prosumerism...a word I learned. 8)DM me...a thing cool people who use IG say. 9)Recycling is great. Thrift is great. But consuming less is the attitude we must adopt to protect our planet long term. 10)They put a horrifying amount of makeup on you when you go on national TV. #OneOutfit100days

A post shared by Julia Mooney OneOutfit100Days (@oneoutfit100days) on Feb 14, 2019 at 12:36pm PST

- Gospođa Muni je zaista izvela revolucionarnu stvar jer je pokazala da nije važno šta nosite na sebi niti kako izgledate. Postoje veći problemi na svetu kao što je zagađenje - napisala je jedna devojčica Emili koja ima samo 12 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.