100 MRTVIH, PA ĆEMO IMATI MANJI BROJ ZARAŽENIH Situacija će se stabilizovati tek kada oborimo ovaj CRNI REKORD

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 18:19

"100 MRTVIH, PA ĆEMO IMATI MANJI BROJ ZARAŽENIH" Situacija će se stabilizovati tek kada oborimo ovaj CRNI REKORD

Podsetimo, za sada je crno rekord iznosi 65 preminuli za 24 časa, koliko je bilo u nedelju, 29. juna.

Korona vrus prvo nam je bio ogromana nepoznanica, onda smo uspeli nekako da mu uđemo u "narav" sa sada uočavamo jedan paradoks, ni malo naivan. Iznenađujuće, ali sa smanjenjem broja zaraženih raste broja umrlih!

Na to je prvi ukazao epidemiolog i čan Kriznog štaba dr Predrag Kon, koji je izjavio da kada dođe do "trocifrenog broja umrlih u našoj zemlji tada će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << doći do pada broja zaraženih".

Naime, dr Kon je ovaj "paradoks", kako ga je i sam nazvao, objasnio činjenicom da smrt od kovid infekcije nastupa posle tri ili četiri nedelje, a do tada može da se popravi situacija kod nas kada je broj zaraženih u pitanju.

- Mi možemo da očekujemo da ove mere koje se sprovode da daju rezultate u naredne dve nedelje. Ali brojevi su i dalje veoma visoki pa će tek tamo u decembru doći do poboljšanja. U decembru ćemo videti i to poboljšanje i u brojkama, ali smrtnost će možda biti veća - rekao je nedvno u jutarnjem programu na televiziji "Pink" dr Kon.

A da ćemo imati trocirfren broj umrlih, dr Kon najavio je još pre sedam dana dana.

- Broj umrlih će rasti i to je potpuno matematički jasno. To ćemo videti i u narednih par nedelja i taj broj će biti možda i trocifren - rekao je dr Kon.

Korona virus inač se u našoj zemlji se ne smiruje, a prema svim projekcijama kako epidemiološkim, tako i matematičkim, teški dani tek su tek pred nama, koliko god nam zvučalo da je nemoguće da bude još gore.

Tako bismo vrlo brzo ovim tempom mogli da doguramo i do 10.000 potvrđenih slučajeva u danu, što bi pomnoženo sa 10, koliko je asimptomatskih, dolazimo do crne računice - 100.000 ljudi dnevno moglo bi da bude pozitivno na korona virus! Paralalno sa tim ide i podatak da ćemo imati više od 100 mrtvih.

Na žalost, po ovoj računici, moraćemo da čekamo da oborimo najcrnji rekord, kako bi usledio perid smirivanja situacije.

A kako se broj urmlih kretao od početka epidemije

Primera radi, ako analiziramo prethodna dva talasa epidemije u Srbiji, videćemo da je najveći broj umrlih od virusa korona zabeležen 10. jula - 18 smrtnih slučaja. Tog dana imali smo 386 novobolelih, no treba imati u vidu da je to bio sam vrh krive u drugom talasu kada se broj novih slučajeva kretao između 300-400 u danu.

Ipak, da je teorija dr Kona relevantna, govori činjenica da kako se kriva u drugom talasu postepeno zaravnjavala, odnosno kako je početkom avgusta opadao broj novozaraženih, broj smrtnih slučajeva bio je i dalje visok.

U prvoj polovini avgusta dnevni broj novozaraženih se kretao oko 250, a broj smrtnih ishoda između 5-9 u danu, što, iako u ovom trenutnu deluje kao mala brojka u odnosu na 61 preminulo lice danas, za prethodne talase bila je i te kako visoka.

Primećujemo da je, recimo, 9. avgusta registrovano je 236 novobolelih, dok je devetoro umrlo tog dana, a 20. avgusta kada je brojka novih slučajeva pala na 161, petoro je preminulo.

Ako pogledamo prvi talas epidemije, od kraja marta do početka aprila broj umrlih u danu uglavnom se kretao između 5-7, tek po jednom su zabeleženi slučajevi da bilo osmoro i devetoro umrlih. Kada je reč o broju novozaraženih krajem marta ta brojka je uglavnom bila ispod 100, a onda je tokom aprila rasla između 200- 450, da bi se u prvim danima maja ponovo spustila ispod 100.

Vrh prvog talasa epidemije dostigli smo sredinom aprila, tačnije 16. aprila kada je broj novih slučajeva zaraze dostigao rekordnih 445 za taj period, a onda se u narednim danima taj broj prepolovio i kriva je počela da opada. Međutim, u drugoj polovini aprila kriva smrtnih slučajeva danima je "stajala u mestu" odnosno varirala između 5-7 preminulih, što je podsećamo bila visoka brojka za prvi talas epidemije.

Tako smo došli do čuvenog "prvog maja" kada smo imali 196 novoobelih, što svakako ne može da se poredi sa više od 400 koliko je bilo u vrhuncu prvog talasa, ali je na prvomajski praznik zabeleženo čak šestoro preminulih. Podsetimo, budući da je broj novih slučajeva zaraze opadao u prvim danima maja, vanredno stanje u našoj zemlji ukinuto je 6. maja.

Kada je u pitanju opterećenost medicinskog osoblja, Kon je rekao da je najveći teret pao na njih, ali da nema druge čak ako "po 100 pacijenata spadne da ih leče dva doktora - radiće to". On se osvrnuo i na nove medicinske centre koji se užurbano grade po Srbiji i naglasio da će to obezbediti dodatne prostorne kapacitete, ali da će medicinsko osoblje i dalje biti pod velikim pritiskom.

Kon je objasnio ovo dramatično povećanje brojki zbog nepoštovanja mera zbog nepoverenja.

- Racionalni strah izaziva oprez i stoga poštovanje maske. Kada bi svi nosili maske, bar 95 odsto, mogli bismo da živimo normalno i da ne pričamo o zatvranju. Kada se nose maske nešto preko 60 odsto, onda imamo ovakvu situaciju. Kada se širi iracionalni strah, onda kreće panika što je loše. Sada je bitno da se kaže istina, da se istina širi. Ne kroz bombastične naslove kojima se stvara utisak da se podstiče panika - rekao je on i dodao da je "nagli uspon koji mi doživljavamo posledica neverovanja u virus".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.