Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2024, 12:19

Ова намирница смањује ризик од инфаркта а кошта само 100 динара

Некада се право богатство за наше здравље крије у намирницама које не коштају много, али могу да доста помогну. Можда многи и не знају какву благодет крију семенке од сунцокрета. Ево шта их чини тако здравим и како делују на наш организам. Фото: Pexels/Miguel a padrinan Сто грама ових семенки >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сунцокрета даје око 585 калорија енергије. Имају добру количину влакана (8,5 г) и масти (51,5 г). Присутне масти су углавном полинезасићене и мононезасићене које јесу добре масти. Такође су богате протеинима (20,77 г). Пуне су здравих материја као што су тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенска киселина, фолна киселина, колин, витамин Б6, витамин Ц и витамин Е.
Садржи минерале попут калцијума, гвожђа, магнезијума, мангана, фосфора, калијума, натријума у добрим количинама и цинка. Пружају нам и флавоноиде и фенолне киселине који су јаки антиоксиданси.
Садржај влакана у семенкама сунцокрета које се могу купити по цени од 100 динара, помаже у смањењу нивоа ЛДЛ холестерола у крви. Ниацин или витамин Б3 присутан у семенкама сунцокрета смањује ниво укупног холестерола и ризик од срчаних болести.
Како штите срце? Семенке сунцокрета богате су олеинском и линолном киселином, а имају мало засићених масти и натријума. Садрже и магнезијум, калијум и влакна као што смо напоменули, зато помажу у снижавању крвног притиска и нивоа холестерола у серуму. Њиховом употребом смањује се и појава аритмија. Сви ови фактори помажу у заштити организма од појаве кардиоваскуларних поремећаја међу којима је и срчани удар.
Ова врста семенки може да смање ниво шећера у крви, код пацијената са шећерном болешћу типа 2. Витамин Б6 који садржи побољшава расположење и концентрацију као и побољшава памћење. Отпушта серотонин и норепинефрин.
Семенке такође помажу у ублажавању симптома повезаних са предменструалним синдромом (ПМС). Могу да буду савезник приликом мршављења, смирују упалне процесе, доприносе лепоти коже, могу да делују као детокс и у борби против анемије.
Greška koju žene često prave prilikom nanošenja maske za kosu: Ovako će imati bolji efekat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ова намирница смањује ризик од инфаркта а кошта само 100 динара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.