Након 100 дана рада без прекида Кардиохирургија УКЦ Ниш нема више листе чекања

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 19:55

Након 100 дана рада без прекида Кардиохирургија УКЦ Ниш нема више листе чекања

Листе чекања од данас на Клиници за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш не постоје и ниједан пацијент који прође анестезиолошку амбуланту неће чекати операцију дуже од пет до 15 дана, рекао је данас директор ове Клинике Драган Милић и додао да се од клиника >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << враћа у редован режим рада. Фото: WikimediaCommons/Intermedichbo Директор Клинике за кардиохиругију Милан Милић рекао је за Танјуг да се више неће чекати операције три до четири месеца или шест месеци, као што је било претходних година.
„Са данашњим датумом немамо ниједног пацијента који чека операцију, а да је прошао анестезиолошку амбулатну и припрему за операцију, а у току ове недеље ко све прегледе прође и буде припремљен биће оперисан наредне недеље“, рекао је он.
„Идеја је била млађих колега да преваримо листе чекања, а једини начин је био да се ради више, једини празан просто је остао субота и недеља“, рекао је Милић.
Он је рекао да је захваљујући операцијама у протеклих 12 викенда дуплиран број операција у односу на исти период прошле године од јануара до априла, као и број прегледаних пацијената.
„Број операција се дуплирао у односу на исти период прошле године од јануара до априла, када је било 117 операција, а сада је тај број 248, број хоспитализација био је 145, ове године је 353, број амбулатних прегледа- 1467, док је ове године- 3014“, додаје он. Он објашњава да су пацијенте које су оперисали понедељком и уторком, а који су се осећали добро, спуштали у полуинтезивну негу и тиме су се ослободили кревети на интезивној нези.
„Интезивна нега је наше уско грло, јер имамо 10 кревета и то је наш пун капацитет, све време за ових 100 дана у интезивној нези је било 10 болесника, а испуњење капацитета простора је било 100 одсто“, додаје он.
Он је рекао да је дуплиран рад са истим или мањем бројем људи, јер је смањен број болничара – хигијеничара због одласка у пензију, анестезиолога такође, а неколико медицниских сестара је отишло у иностранство, међутим то их није спречило да раде.
„Да је било лако није, да је било напорно јесте, јер наше операције трају шест до седам сати када говоримо о кардиохируршким операцијама, а када су васкуларне интервенције у питању три до четири сата и велико је задовљство да смо поред тога успели да урадимо и једну трансплантацију бубрега, а после празника нас очекује још неколико трансплантација бубрега“, истакао је Милић.
Милић каже да је стопа смтрности остала иста-1,98 одсто што говори о томе да лекари и поред додатног рада нису губили концентрацију и да током операција викендом није било смртних случајева.
Милић додаје да је Клиника за кардиохирургију основана 24. новембра 2014. и да су се од почетка формирале листе чекања, некада дуже некада краће и да је капацитет Клинике 250 операција годишње.
Akcija pojačane kontrole saobraćajne policije tokom uskršnjih praznika

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Након 100 дана рада без прекида Кардиохирургија УКЦ Ниш нема више листе чекања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.