Путниковић: ЕПС да остане 100 одсто у власништву државе, нико не помиње акције

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Apr.2023, 21:07

Путниковић: ЕПС да остане 100 одсто у власништву државе, нико не помиње акције

Уредница портала „Енергија Балкана“ Јелица Путниковић оценила је данас да је потребно да Електопривреда Србије (ЕПС) остане 100 одсто у власништву државе, као и да треба дати шансу Влади Србије када је реч о управљању тим акционарским друштвом (АД). Фото: Unsplash Путниковић је за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Тањуг, говорећи о трансформацији ЕПС-а и томе да ли ће промена правне форме бити довољна да ЕПС постане бољи, навела да нико не помиње шта ће бити са акцијама ЕПС-а и да ли ће запослени или грађани добити део.
„Мислим да нам је држава остала дужна ту информацију“, навела је Путниковић.
На констатацију да АД није лош принцип ако се не злоупотреби, Путниковић каже да треба само да видимо како ће Влада Србије руководити ЕПС-ом. „Надам се да ће новим ЕПС-ом АД рукводити боље него што је било с јавним предузећима, да не мора да буде битно која је политичка гарнитура на власти, да се направи стратегија развоја која ће рећи да Србија мора да буде енергетски независна, да се направе смернице како да се стигне до циља и да се дневна политика избаци из ЕПС-а и свих други енергетских компанија“, рекла је она.
Путниковић, на питање у којем би то року било могуће, каже да то може и преко ноћи ако постоји добра воља.
Она је навела да мисли да је Србијагас следеће предузеће које би могло да пређе на АД.
Додала је да то што је ЕПС после велике кризе, дошао на зелену грану, што је почео да извози струју и остварује профит, не значи да је урађено све што је требало.
Како каже, сада када се уз власничку трансформацију најављује долазак и страних менаџера и можда странаца у надзорни одбор, упитно је како ће они бити одабрани.
„Ако политичари бирају они немају баш пуно знања, не сумњам у дорбу вољу, сумњам да су способни да одаберу најбоље“, рекла је Путниковић.
На питање да ли је то што је одлука о трансформацији ЕПС-а у АД уследила након што је норвешка компанија била ангажована да скенира ситуацију у ЕПС-у разог за сумњу да је то врста припреме за приватизацију, Путниковић каже да се нада да до тога неће доћи. „Надам се да неће доћи до приватизације ЕПС-а, ако ништа друго да нећемо понављати грешке неких западноевропских земља које су делимично приватизовале енергетски сектор…да би превазилшли кризу морали су да гледају са чим располажу, Немачка је активирала конзервиране термоелектране, отвара копове, ослонили су се на унутрашњи потенцијал, али ако имате иностраног сувласника он ће гледати на профит, а не на добробит“, рекла је она.
Оценила је да чаробну формулу за успех не могу да нам дају саветници који су дошли у ЕПС и остала предузећа, већ они који креирају државну и економску политику, а то је Влада Србије.
Путниковић тврди “да се заборавља да је често из ЕПС-а извлачен новац да би се пунио буџет“, а да сви помињу само да је држава дотирала ЕПС када је требало увозити струју и нагласила да управо зато треба сагледати и за и против тог уплива државе.
„Држава ЕПС-у треба да да смернице како да ради, да се на руководећа места изаберу стручњаци, да им се дају и обавезе и рокови, и да се смене ако их нису испунили“, рекла је она.
На констатцију да је чињеница да у ЕПС-у постоји доста стручњака, Путниковић казе да их је нажалост све мање, да су отишли јер су слабо плаћени или нису могли да се докажу.
На питање да ли, када се све сагледа, као потрошачи треба да бринемо због промена, каже да је држава прошле године одржала цену елекртичне енергије, као и да је било поскупљења. „Али ако знамо да су ти енергенти у Европи много скупљи, реално је да морамо да идемо у корак са ценама и трошковима…Да би ЕПС могао да буде успешна компанија која ће се развијати и обезбедити енергетску безбедност земље, за то је потребно да цена по којој се струја продаје грађанима и првиреди буде довољна не само да обезбеди трошкове производње већ и да оствари порофит који ће обезедити нове капацитете, поправку преносног система, све потребно да ЕПС успешно функционише“, рекла је она.
На питање када кажемо да је ЕПС АД затвореног типа шта то суштински мења у односу на ЈП, Путниковић подсећа да је реч о правној форми најављиваној још од 2000. године и нагласила да је то компанија која мора да буде успешна ако желимо да имамо економски развој земље.
Na Beogradskom sajmu u aprilu čak četiri manifestacije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Путниковић: ЕПС да остане 100 одсто у власништву државе, нико не помиње акције се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.