Инфлација у еврозони скочила на рекордних 10% у септембру

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Sep.2022, 13:27

Инфлација у еврозони скочила на рекордних 10% у септембру

Инфлација у еврозони достигла је у септембру нов рекорд од 10 посто међугодишње са нивоа од 9,1 одсто у августу, објавила је данас европска служба за статистику, Евростат. Фото: Pixabay Стопа инфлације је премашила прогнозе економиста који су предвиђали да ће износити 9,7 процената, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ореноси ЦНБЦ.
Подаци су такође показали да се раст цена проширио са волатилних цена хране и енергије на скоро све сегменте привреде 19-чаног блока.
Цене енергије порасле су за 40,8 посто на годишњем нивоу у септембру у односу на 38,6 процената у августу, а следе цене хране, алкохола и дуван с растом од 11,8 одсто са прошломесечног нивоа од 10,6 процената.
Базна инфлација, која искључује волатилне цене хране и енергије, порасла је за 4,8 на годишњем нивоу са 4,3 процента у августу. Данашњи показатељи ће појачати притисак на Европску централну банку да агресивније подигне каматне стопе на свом октобарском састанку и повећавају вероватноћу за наступање дуже и дубље рецесије широм еврозоне, наводи амерички медиј.
Незапосленост у еврозони је у августу достигла 6,6 одсто што је непромењен ниво у односу на јул. То значи да је тржиште рада остало отпорно упркос надолазећој рецесији и енергетској кризи која је захватила континент.
U septembru inflacija u Austriji prešla 10 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Инфлација у еврозони скочила на рекордних 10% у септембру се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.