10 заблуда о бебама у које новопечени родитељи још верују

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Avg.2023, 11:46

10 заблуда о бебама у које новопечени родитељи још верују

Постати родитељ може бити изазовно искуство, посебно када се суочите с мноштвом савета и заблуда о бебама. Фото: Градске инфо Осећај забринутости и несигурности је сасвим нормалан, али важно је разбити неке учестале заблуде како бисте имали миран и срећан почетак родитељства. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << У овом тексту размотрићемо заблуде о бебама у које новопечени родитељи често верују, а које немају научно поткрепљење.
Беби је неопходна тишина за миран сан Једна од уобичајених заблуда о бебама је да им је потребна потпуна тишина за миран сан. Међутим, бебе су навикнуте на звукове још док су у мајчином стомаку. Педијатари тврде да бебе не само да су навикнуте на звукове, већ их и воле. Уместо да се трудите да обезбедите потпуну тишину, можете користити нежне звуке попут шуштања или тихе музике како бисте бебу смирили и помогли јој да лакше заспи.
Беба која плаче је увек гладна Плакање је начин на који беба комуницира јер не може другачије изразити своје потребе. Бебе плачу из различитих разлога – можда су гладне, уморне, треба им промена пелене или једноставно желе пажњу. Важно је научити препознати различите сигнале и потребе своје бебе.
Беба мора да пије воду Давање воде беби може ометати апсорпцију хранљивих материја из млека или формуле. Такође, може изазвати лажни осећај ситости, што може пореметити ритам храњења и свакодневне активности. У ретким случајевима, прекомерна количина воде може довести до “тровања водом”, што ремети равнотежу електролита у телу, посебно натријума, што може имати непожељне последице.
Превише мажења ће размазити бебу Многи родитељи се плаше да ће превише мажења и пажње размазити њихову бебу. Међутим, нема такве ствари као “превише мажења” за бебу. Напротив, грљење и љубљење имају бројне предности за развој бебиног мозга и емоционалну повезаност. Истраживања показују да су мажене бебе обично мање склоне депресији, развијају веће самопоуздање и развијају боље социјалне вештине.
Хладне руке и ноге знак да ће се беба прехладити Често се верује да хладне руке и ноге бебе значе да ће се прехладити. Међутим, то није тачно. Бебе имају мање способности регулације телесне температуре у поређењу с одраслима, али то не значи да ће се прехладити само зато што имају хладне екстремитете. Важно је облачити бебу слојевито и прилагодити одећу температури околине како бисте јој било удобно и топло.
Бебу треба сваки дан купати Родитељи често брину о томе колико често би требало да купају своје новорођенче. Међутим, бебе се не зноје као одрасли и немају непријатан мирис, па им није потребно свакодневно купање. Пречесто купање може чак довести до сувоће коже. Препоручује се купање новорођенчета на свака два до три дана, или према потреби. Важно је користити благе производе за негу коже како бисте одржали бебину кожу хидрираном и заштићеном.
Бебу не треба често купати како не би изгубиле природна уља на кожи Купање бебе је важно за хигијену, али не мора бити свакодневно. Учесталост купања зависи од индивидуалних потреба, али већини беба два до три пута недељно је довољно. Редовно чишћење пелена и брисање бебе влажним марамицама током дана ће одржавати хигијену.
Беба мора проћи кроз све развојне фазе у тачно одређеном периоду Свако дете је јединствено и развија се у свом темпу. Постоје општи оквири за развој, али није неуобичајено да нека деца достигну неке развојне милестоле раније или касније од очекиваног. Родитељи не треба да брину превише, већ да прате напредак свог детета и потраже савет стручњака ако имају недоумице и осећају забринутост.
Бебе треба стално анимирати Новопечени родитељи често верују да морају непрестано да забављају своју бебу како би она била срећна и задовољна. Међутим, беби је заправо потребно само ваше присуство и пажња. Дружење с бебом и пружање нежности и љубави од кључног су значаја за њен емоционални развој. Подстицање бебе на самосталну игру такође је важно за њен развој креативности и независности.
Бебама не треба интеракција Једна од највећих заблуда је и то да бебама не треба интеракција, јер су премале да би реаговале. Бебе су, напротив, врло способне да реагују на интеракцију и стимулацију од самог рођења. Разговарање с бебом, држање је у наручју и осмехивање им помажу да развијају емоционалне везе и разумевање околине.
Када је у питању родитељство, важно је проверавати информације и раздвајати чињенице од заблуда. Не заборавите да свако дете има своје јединствене потребе и развојни темпо. Прилагодите се њима и уживајте у путовању родитељства са својом бебом. Сада, када смо разбили неке од најучесталијих заблуда, будите сигурни да ћете доносити добре одлуке за вашу бебу.
Radosne vesti iz Betanije, Novi Sad bogatiji za 18 beba

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак 10 заблуда о бебама у које новопечени родитељи још верују се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.