ТОП 10 места за летовање која ће задовољити сва ваша чула

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Avg.2023, 15:25

ТОП 10 места за летовање која ће задовољити сва ваша чула

Сезона годишњих одмора је у свом пуном јеку, а са њом и избор идеалне дестинације за релаксацију и бег од свакодневних обавеза. Фото: Pixabay/adamkontor Иако је тешко одабрати савршено место за свачији укус, издвојили смо ТОП 10 локација. До највећег броја одабраних дестинација можете >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стићи сопственим превозом за мање од 10 сати вожње, а пружиће вам прегршт дивних пејзажа, историјских знаменитости, и што је најбитније – мир и задовољство.
1. Калитеа, Касандра, Грчка Фото: Wikimediacommons/Hombre Калитеа је лепо месташце смештено на Касандри на Халкидикију. Како јој и само име говори Калитеа је позната по фантастичном погледу на тиркизно море. Окружена шумом и зеленилом , дивном плажом прекривеном ситним песком и кристално чистом водом Егеја, Калитхеа је једно од идеалних места у Грчкој за породичан одмор.
Само место смештено је на узвишењу уз магистралу што и обезбеђује предиван поглед, тако да се до плаже силази низбрдо. Плажа је позната по дугачком плићаку и веома чистом мору. Постоји стеновит део плаже али је она већином пешчана што је чини идеалном за децу.
Сам центар места чини неколико изукрштаних улица у којима се нижу продавнице сувенира, гардеробе и разних локалних производа.
Велики број продавница за снабдевање као и одличне таверне, ресторани и посластичарнице су на располагању посетиоцима. Велики број барова и кафића чини Калитеу једним од најбољих места за провод у овом делу Касандре.
Због своје локације Калитеа је и одлична полазна тачка за обилазак целе Касандре и упознавање лепота Халкдикија.
2. Утјеха, Црна Гора Фото: Wikimediacommons/Montenegrobadi Мало живописно туристичко место које се налази у најјужнијем делу Барске ривијере. Ушушкано у залив обрастао маслинама, назван Увала Маслина, ово место скрива једну од најљепших плажа у Црној Гори.
Утјеха се налази у близини Бара (14 км), на свега 1 сат вожње од оба црногорска аеродрома: Подгорица и Тиват. Утјеха је окружена маслињацима, чија стабла су стара више од 1.000 година. Мирис маслина помешан са ваздухом у овом приобалном месту чини Утјеху неком врстом ваздушне бање.
Обала је углавном стјеновита са скривеним, усамљеним шљунковитим плажама. Главна плажа је дуга 800 м, опремљена свим неопходним садржајима: сунцобрани, лежајке, цафé барови и ресторани, спортски терени и игралишта за ђецу. Море има јединствену тиркизну боју воде, захваљујући бројним изворима слатке воде који се овђе уливају.
Видиковац или такозвана „ Хладна Увала“ је друго веома лепо и живописно место у Утјехи. Познато је по бројним изворима хладне, слатке воде који пружају ефекат хидротерапије. Познато је да купање у таквој води лечи све врсте хроничних болести. Утјеха је идеално место где можете одморити и побољшати своје здравље.
3. Ровињ, Хрватска Фото: Pixabay/Cydonia Ровињ је град на западном делу Хрватске. Налази се на западној обали Истре. Заједно са Поречом чини туристички центар Истре, те је једно од најпривлачнијих туристичких одредишта на Јадрану.
Италијански утицај, данас најприметнији на градској архитектури, нигде у хрватској није био Интензивнији. Старе, уске, камене уличице старог града окружене су предивним венецијанским кућама које сведоче о преко пет векова Млетачке доминације.
У том смислу Ровињ нуди све садржаје, од богате гастрономске понуде, преко ноћних забавних садржаја, до излета бродовима у Лимски канал. У Ровињу се налази и један од најлепших паркова природе – Златни Рт, геолошки парк Монфиорензо, а у самом граду је и стогодишњи акваријум. Ровињском архипелагу припада 22 острва од којих су најистакнутија острва Светог Андреја и Свете Катарине који су такси бродићима повезани са ровињском обалом. Стари део града Ровињ налази се на полуострву којим доминира торањ цркве Свете Еуфемије, која је и прави пример барокне архитектуре у Истри. Велики број врхунских ресторана и барова, уз обалу као и унутар старог града, уске шарене уличице пуне продавница, одлични хотели, прелепа природа, кристално чисто море, само су неки од разлога због којих је Ровињ нашим тристима омиљено летовалиште у Истри.
4. Лидо ди Јесоло, Италија Фото: Wikimediacommons/Anton Nikiforov Реч је о популарном летовалишту на јадранској обали Италије, познато по широкој пешчаној плажи која се протеже 15 км дуж целог места. Ово је идеално место за одмор где можете комбиновати купање, провод и шопинг…Бројни су барови, клубови, ресторани, продавнице, спортски и забавни терени. Лидо ди Јесоло је савршен избор за оне који желе да обогате свој одмор обиласком „чаробне“ Венеције и „романтичне“ Вероне.
5. Парга, Грчка Фото: Wikimediacommons/Babbsan47 По мишљењу великог броја туриста, најбоља дестинација за летовање у Грчкој, свакако је Парга. Смештена у области Епир, насупрот острву Крф, на обалама прекрасног Јонског мора, Парга се истиче својим специфичним изгледом и духом. Ово омиљено Грчко место заправо подсећа на старе медитеранске градиће. Смештена у малом заливу, окружена шумом и маслињацима.
Парга својим посетиоцима нуди комплексан одмор. Дуго шеталиште уз обалу, прекрасне две градске плаже, фамозна Валтос плажа на свега 2 км од центра места, као и бројна острвца у близини представљају прави изазов за посетиоце. У средини залива налази се мало острво Панагиа-Богородица, удаљено неколико десетина метара од градске плаже. Бројни посетиоци препливају до Панагие и тако су у позицији да посматрају Паргу из потпуно друге перспективе.
Корени овог града потичу још из античког периода, али је у појединим периодима био под доминантним утицајем западних цивилизација и култура. Управо тај спој и комбинација различитих утицаја чине Паргу специфичном и посебно атрактивном.
6. Неос Мармарас, Ситонија, Грчка Фото: Wikimediacommons/Bukvoed Неос Мармарас је веома популарно летовалиште, смештено на три брда дуж обале на западној страни полуострва Ситонија на Халкидикију и представља центар активности овог полуострва.
Са само око 3.000 сталних становника током године, у летњем периоду тај број може да се повећа до 20.000 људи у току туристичке сезоне. У месту постоје разни приватни хотели и апартмани, ресторани и таверне, кафетерије, пицерије, фаст фоод ресторани…
Удаљеност Неос Мармараса од Београда је 745 км, 125 километара од Солуна и 20 километара од летовалишта Никити. Већина становника је пореклом са острва Мармара, у Мраморном мору (Турска), као и из Партенонаса, малог села на планини Итамос.
Како би задовољио различите потребе различитих туриста, Неос Мармарас има понешто за свакога. Шетња поред мора пружа посетиоцима поглед на Неос Мармарас и ненасељено острво Келифос у облику корњаче.
7. Пераст, Црна Гора Фото: Wikimediacommons/Marcin Konsek Пераст важи за један од најлепших градића Бококоторског залива.
Пераст је стари градић-музеј где свака уличица, кућа, степеник, камен има своју причу и историју, а најбоље је сведочанство барокне архитектуре – већина тога настало је између 17. и 18. века. Градили су га угледни, богати поморци, а пуно породица било је племићког порекла, те су неговали културу и стваралаштво. Тај уметнички, фини, отмени дух Пераст има и дан данас – ова енергија боји ово место пуно палата, капела, црквица. Живописан, елегантан, мали и фотогеничан – Пераст ће вас очарати чим пређете његов праг.
8. Порторож, Словенија Фото: Wikimediacommons/Magdus Laszló Порторож (од италијанског Порторосе што значи пристаниште) је град у словеначком приморју и један је од највећих туристичких центара у Словенији. Град се налази у општини Пиран и има 3.000 становника. У Порторожу постоји марина, казино и неколико спортских објеката. У близини града, у Сечовљу, се налази Аеродром Порторож.
Порторож је надалеко познат по чистом ваздуху и лечењу сланом водом и блатом. Данашњи изглед Порторож дугије периоду 1968.-1976.када је забележен убрзан развитак овог места. Порторож је данас једна од најсавременијих марина на јадрану, али такође нуди и бројне спортске објекте, конгресне капацитете као и коцкарнице и дискотеке што га чини и центром ноћног живота у Словенији.
9. Бургас, Бугарска Фото: Wikimediacommons/TodorBelomorski Бургас је четврти по величини град у Бугарској, а други на мору одмах после Варне, смештен у њеном источном делу. Град је туристичко средиште на црноморској обали и средиште је истоимене бугарске области. Налази се у заливу Бургас који је најзападнија тачка Црног мора, са копна је окружен језерима Ваја, Атанасково и Мандренско језеро. Бургас се најважнија и највећа бугарска поморска лука.
Бургас је стар више од 2000.г., првобитно био старогрчко насеље Пиргос (Πύργος), потом римски Деулцијум (Деултум). У средњем веку град је задржао грчки карактер да би у XВ веку пао под власт Османлијског царства. Од 1985.г. постаје део модерне бугарске државе, у потпуности се мења и добија црте савременог европског града.
10. Неум, Босна и Херцеговина Фото: Wikimediacommons/own work Територија Босне и Херцеговине има излаз на Јадранско море и то само у једном месту. Неум је захваљујући томе права атракција земље.
Због климатских карактеристика може се похвалити краћим и не тако оштрим зимама, те дугим летима, која су праћена вишим температурама. То што је Неум од Мостара удаљен око 70 километара, те исто толико и од Дубровника, чини ово летовалиште на обали Јадранског мора, баш преко пута хрватског острва Пељешац, прилично лако доступним.
Rađanje Himalaja: Kako su nastali? (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ТОП 10 места за летовање која ће задовољити сва ваша чула се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.