Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 20:36

"Европа сад" и 10 принципа на столу - ко ће у нову црногориску владу

Коначни резултати ванредних парлемнтарних избора у Црној Гори објављени су пре пет дана. Током дана заказана је конститутивана седница парламента за 27. јул. Након тога, према најави црногорског председника, званично ће почети консултације за фомирање нове 44. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Владе. Неформално, преговори трају већ неко време. Основ за коалицију биће документ од 10 принципа - који је усвојила најјача странка Покрет Европа сад.
Нешто више од месец дана прошло је од гласања на парламентарним изборима у Црној Гори. Иако се очекивало да ће преговори о новој Влади ићи брже, на сто данас Покрет "Европа сад” ставља документ са десет принципа.

Између осталог констатују - Црна Гора је независна и суверена држава, неопходна је стабилна политичка Влада, изборна реформа биће један од најважнијих политичких задатака.
"Вањскополитичка оријентација 44. Владе биће утемељена на активном и кредибилном чланству Црне Горе у НАТО-у, пуној посвећености европским интеграцијама и убрзаном процесу приступања Црне Горе Унији, даљем развијању добросуседске сарадње и јачању улоге наше државе у мултилатералним иницијативама и организацијама. Структура Владе биће дефинисана пропорционално изборном резултату који су постигли њени конституенти", наводи Европа сад.
На које адресе су принципи стигли највише се нагађа. Како сазнаје РТС, коалиција Заједно за будућност Црне Горе је добила документ. До почетка разговора са Милојком Спајићем, неће се оглашавати.
Од јуче тамошњи медији преносе да се преговори неће ограничити на Демократску Црну Гору и мањинске партије. Није се мењао став да места у 44. Влади нема за ДПС и ГП УРА.
"Када дођете у ситуацију да вам неко у самој предизборној кампањи прави такве афере, то је заиста неприхватљиво. Немам информације да су одређени политички субјекти условљавали Европу сад. Више се прича заговарала на нивоу принципа, шта је то што је другима прихватљиво, а шта су принципи покрета Европа сад и шта је црвена линија која не може да се пређе“, рекла је Јелена Недовић из ГП Алтернатива Црна Гора.
Из Социјалистичке народне партије порука - неће крпити било какву већину.
"Нико нас није званично контактирао и нудио функције. Сматрам да СНП треба да буде дњо нове Владе, али не по сваку цену и не као резервна варијанта“, наводи Владимир Јоковић из СНП-а.
Са ким се све прегова желе да знају у Уједињеној Црној Гори.
"Није било званичних преговора осим неформалних између мене и Милојка Спајића. Нисмо преговарали ни о позицијама са колегама из ПЕС-а. Тек очекујемо званичне разговоре у наредних дан-два“, акже Горан Даниловић из Уједињене Црне Горе.
Став о будућој влади износи и председник државе.
"Ја верујем да би у новој влади требало да буде припадника свих народа. Исто тако сматрам да владу не треба, наравно, формирати само по том принципу. Ја сам сигуран да се влада треба формирати по принципу тога ко може да да највећи допринос у напређењу реформи које су потребне, да земља просто послане нова чланица ЕУ“, каже Јаков Милатовић, председник Црне Горе.
Аналитичари нову Владу очекују тек у септембру.
"Интереси су велики, притисци су велики, сигурно неће бити лако доћи до договора. Али ја мислим да су сви политички актери свесни тога да нам је ургентно неопходна нова Влада“, каже Вања Ћаловић Марковић из МАНС-а.
Према коначним резултатима - Покрет Европа сад има 24 мандата, коалиција коју предводи ДПС 21, 13 мадата освојила је коалиција За будућност Црне Горе, Демократе и УРА 11 мандата. Бошњачка странка шест, док је коалиција Социјалистичке народне партија и Демос добила два посланичка места, као и Албански форум. По један имају Албанска алијанса и Хрватска грађанска иницијатива.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.