Знате ли у којој некомшијској земљи у Европи, Срби чине скоро 10% становништва?

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 17:31

Знате ли у којој некомшијској земљи у Европи, Срби чине скоро 10% становништва?

Сматра се да је око четири милиона Срба распрострањено по разним крајевима света. У неким градовима попут Чикага и Беча постотак Срба је велики, чиме се стиче утисак да је довољно да говорите само српски језик. Фото: Градске инфо Држава у Европи у којој станује велики број Срба, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << поред комшијских земаља јесте Малта, омања острвска земља у Средоземном мору. Ова држава је густо насељена и позната је као место у ком живе бројни народи. Срби су, баш као што је то случај у Бечу и Чикагу, веома бројни.
Наиме, читава Малта броји приближно око 500.000 становника, док према пројекцијама преко 40.000 становника чине Срби. Већина их тамо живи више од пет година и у радном је односу, с тим да је доста становника запослено на црно. Поред Срба и Малтежана, друге становнике углавном чине Британци и у све већој мери Индијци, али и неколицина народа са Балкана попут Македонаца, Босанаца, Бугара итд.
Због чега велики број Срба бира Малту? Малта је ваздушном линијом од Србије удаљена само 1100 километра, а вожња авионом траје свега два сата. Поред тога што је довољно близу Србије, ова острвска земља има дивне плаже и развијен туризам који доноси велики број сезонских послова.
Фото: Градске инфо Пре пандемије корона вируса, Малта је била популарна земља због месечних примања у распону од 1000 до 2000 евра и доста повољнијих трошкова. Данас је ситуација доста другачија.
Према речима нашег саговорника  Д. Р., скок цена и уоштено стандарда живота на Малти осетилно је порастао у задње две године. „Плате су остале сличне, а све је драстично поскупело. Није ни близу како је било пре 5 до 7 година“, наводи наш саговорник.
Послови које наши људи углавном обављају на Малти су угоститељског типа, конобарсиње и рад у кухињи, а становање је намењено искључиво за групу или пар. Стамбени трошкови су високи за једну особу, с тога је најчешћи случај малтешког живота Срба са још једном или са две особе. Велики број становника који живе на Малти, а пореклом је из Србије, донело је могућност да вам за живот и рад на овом острву није потребно познавање малтешког или енглеског језика. Скоро на сваком кораку можете чути реченицу „ви сте наши“ и „како је“. Изгледа да и та опција, много привлачи Србе, као и то да је помоћ у оваквим државама сигурна, јер ћете налетети дефинитивно на неког свог мештана.
 
Pristupanje Srbije ASEAN ugovoru donosi velike mogućnosti za ekonomsku saradnju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Знате ли у којој некомшијској земљи у Европи, Срби чине скоро 10% становништва? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.