Момировић: Кина у последњих 10 година други највећи инвеститор у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jun.2023, 20:53

Момировић: Кина у последњих 10 година други највећи инвеститор у Србији

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је данас, на конференцији Комуникација – Интеграција – Екосистем коју су организовале кинеске компаније CRBC и CCCC, да је Кина у последњих 10 година други највећи инвеститор у Србији и да је наша земља посвећена јачању >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << веза са кинеским партнерима.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Момировић је навео да је последњих година сарадња између Србије и Кине значајно интензивирана те да је реализован низ успешних инфраструктурних и других пројеката.
Подсетио је да је недавно успешно завршена прва рунда преговора за закључивање Споразума о слободној трговини између две земље који ће допринети да трговинска сарадња буде додатно ојачана.
„Споразум о слободној трговини између Србије и Кине омогућиће још већи извоз наших компанија на кинеско тржиште. Извоз у Кину достигао је завидних 1,3 милијарде долара годишње“, рекао је Момировић.
Министар је навео да су кинеске компаније инвестирале 4,2 милијарде евра у привреду наше земље и тако имале кључну улогу у развоју и модернизацији инфраструктире, као и у побољшању целокупне економске ситуације у Србији.
Додао је да је још један у низу пројеката који представља симбол пријатељства и стратешког партнерства две земље индустријски парк „Михајло Пупин“ у Београду, који ће, како је рекао, постати место где се стварају нове идеје и нова партнерства.
„Индустријски парк Михајло Пупин има огроман потенцијал да унапреди трговинске односе између наших земаља. Српске компаније ће имати прилику да се повежу са кинеским тржиштем, а кинеске компаније прилику да прошире своје пословање у Србији и користе нашу повољну географску позицију као мост између Европе и Азије. Уједињени у циљу изградње овог парка отварамо врата иновацијама и даљој економској размени да ће индустријски парк постати место где се стварају нове идеје, нова партнерства и нова достигнућа“, рекао је Момировић.
Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо навела је да је кинеска фирма „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC) једно од првих кинеских инфраструктурних предузећа које је ушло на српско тржиште, подсећајући да је изградњом Пупиновог моста започело сарадњу Кине и Србије у области инфраструктуре.
„У међувремену се CRBC активно укључио у изградњу инфраструктурних пројеката у Србији као што су деонице аутопута Милош Велики, брзе пруге Београд-Будимпешта и пројекат Чиста Србија, донирао средства и материјале за борбу против пандемије као и за културне догађаје. Тиме је дало свој допринос сарадњи наше две земље и учврстило наше пријатељство“, рекла је Чен Бо.
Додала је да је пројекат кинеско-српски индустријски парк добра платформа за привлачење кинеских инвеститора у Србију те да је од великог значаја за економски раст и будућу сарадњу две земље.
„Надам се да ће сарадња CRBC и српских партнера бити све боља, како би дала већи допринос развоју Србије и кинеско-српској сарадњи“, навела је она.
Putin ratifikovao sporazum sa Kinom o isporukama prirodnog gasa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Момировић: Кина у последњих 10 година други највећи инвеститор у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.