Топ 10 наслова из Градске библиотеке које морате прочитати овог пролећа

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2023, 16:06

Топ 10 наслова из Градске библиотеке које морате прочитати овог пролећа

Иако није једноставно препоручити књигу уопштено за сваког корисника, будући да је у том смислу потрбно узети у обзир његов сензибилитет и моменат у коме тражи одређену литературу, Градска библиотека у Новом Саду потрудила се да одабере 10 наслова које би свако од нас овог пролећа >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << могао прочитати. Фото: НС уживо Како напомињу, наслови су различити у стилском, жанровском и тематском смислу.
1. Стогодишњак који је искочио кроз прозор и нестао – Јунас Јунасон Реч је о модернијој причи која може да опусти и насмеје. Није превише захтевна за читаоца, а опет довољно садржајна.
Фото: delfi.rs 2. Јунак нашег доба – Михаил Љермонтов Драма која пуно говори о међуљудским и мушко-женским односима, улази у многе дубине човекове душе и бића. Поставља питања, али и доноси врло добро вођену и маестрално писану причу.
3. Дечак А – Џонатон Тригл У питању је књига која врши основну функцију књижевности, а то је да поставља питања. Тема задире у оно што је велика проблематика нашег доба – однос према деци и наша склоност да посредством медија и других извора доносимо неке судове без да смо довољно укључени у суштину неких прича и проблема.
Фото: НС уживо 4. Мистерије – Кнут Хамсун Драма са домишљатим и занимљивим дијалозима. Књига која је класик књижевности, стога има вредан, пријатан, питак, емотиван стил, који негује лепу реченицу и дубоку мисао.
5. Велики јуриш – Слободан Владушић Књига која је ослоњена на историјску тематику, али никако није одређена само тим жанром. Кокетира и са фантастиком, мистиком, стога константно читаоца држи будним и у пуној пажњи.
Фото: НС уживо 6. Анђеоско дрво – Лусинда Рајли Дело у коме ће се пронаћи доста читатељки. Ауторка бестселер серијала “Седам сетара“, очаравајућа прича о породичним тајнама и заборављеној прошлости.
7. Чекај до пролећа, Бандини – Џон Фанте Реч је о породичној причи која носи посебну емоцију и низ проблема са којима се сусреће једна италијанска породица у Америци. Писана је на посебан начин, где реченица поседује музикалност која побуђује посебну емоцију.
8. Животињска фарма – Џорџ Орвел Књига је битна да би се код читаоца задржало критичко мишљење, да не постанемо друштво које не поставља питања и не задире у односе и системе који су другачији од оних који су уобичајени.
Фото: vulkan.rs 9. Новосадски разговори – Владета Јеротић Књига која не мора да се чита у даху. У питању су његова предавања која су преточена у књигу. Веома је корисна за емоционално описмењавање, самоспознају, али и за часове опуштања, будући да је и сам стил писања питак, прихватљив и занимљив.
10. Софијин свет – Јустејн Гордер Читаоца на занимљив начин упознаје са историјом филозофије. Петнаестогодишња Софија бива уведена у “земљу филозофских чуда” анонимним писмима са питањима “Ко си ти?”, “Из чега настаје свет?”, “Које силе управљају током историје?”… Путоказе и смернице у непознатој и занимљивој земљи чуда нуде јој размишљања и одговоре, као и писана историја филозофије у наставцима коју у писмима добија.
У разговору са Владимиром Мартићем о ауторском делу „Декатон“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Топ 10 наслова из Градске библиотеке које морате прочитати овог пролећа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.