Мали: Огромна је разлика у економији сада и пре 10 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 15:17

Мали: Огромна је разлика у економији сада и пре 10 година

Реформе које су у Србији вођене од 2014. године довеле су до тога да је у време највеће светске кризе Србија најбрззе растућа економија у Европи, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали одговарајући на критике појединих опозиционих посланика у Скупштини Србије да се не >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ради довољно на економском развоју земље. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Он је поредећи време пре 10 година и садашње рекао да ћемо ове године први пут имати бруто друствени производ већи од 60 милијарди евра, а пре 10 година он је износио 33,7 милијарди.
„Бројке су егзактне и оне казу да нам је јавни дуг у БДП сада 54 одсто, а преузели смо дуг од 79 одсто. Стопа незапослености је била 25,9 одсто, а сада је 8,9 процената“, рекао је Мали.
Додао је да у време претходне власти није било улагања у
животну средину, ни нове ауто-путеве као ни изградњу канализационе мрезе те да је војска била урушена док се сада улаже у њу и војска се модернизује.
„Наш кредитни рејтинг је само за један ниво испод инвестиционог, девизне и резерве злата су на рекордном нивоу. У њихово време просечна плата је била 331 евро док ће у децембру ове године бити 720 евра, а за годину дана очекујемо да буде 820 евра“, истакао је Мали.
Када је реч о исплатама пензија навео је да је у јуну 2012. године на дрзавном рацуну било само 8,5 милијради динара док је за исплату пензија било неопходно 40 милијарди.
„Не поновило се“, рекао је он и додао да данас пензије расту и да ће након новембарске повишице од 9,0 одсто следеће године уследити још једна од 12,1 одсто.
Neradni dani u Srbiji za 2023. godinu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: Огромна је разлика у економији сада и пре 10 година се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.