У току тендер за 10 нових електропуњача

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Nov.2022, 21:07

У току тендер за 10 нових електропуњача

Министар грађвевинарства, саобраћаја и инфарструктуре Горан Весић изјавио је данас да је у току тендер за набавку 10 нових електропуњача, који ће бити постављени дуж путева у Србији, јер због раста броја возила на електрицни погон, расте и потреба за додатним пуњацима. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels/dcbel У Србији, за сада, на ауто-путевима постоји осам електропуњаца, пет капацитета између 22 и 50 киловата постављено је 2017.године, док су три супер брза, снаге 175 киловата, постављена прошле године, рекао је Весић за ТВ Пинк и подсетио да Министарство за заштиту животне средине даје субвенције за куповину електричних аутомобила.
Одморишта на ауто-путевима ће, како је навео, бити уређена и претварана у оазе са електропуњачима – тражиће се партнери, биће дозвољено да се отвори ресторан, кафић или продавница како би сви који пролазе кроз Србију, док пуне батерију могли да попију пиће, нешто купе.
План је и да се подстакне куповина тагова за електронско плаћање путарине, коју сада, каже, користи око 55 одсто корисника ауто-путева.
Министар је навео и да ће највећа тековина председника Србије Александра Вучића бити управо изградња инфраструкуре, иако ће га неки памтити по томе што је вратио углед Србије у међународној заједници, неки по борби за КиМ, трећи што смо у тренутку када је малтене поцео трећи светски рат сачували слободу и независност, а неки по великом смањењу назапослености и расту БДП-а.
Весић је указао да се никада није изградило толико пруга, путева, што не знаци само бољу повезаност, већ и радна места, веће плате и останак грађана у земљи.
„Изградња инфраструктуре знаци напредак земље”, рекао је Весић и додао да од брзе пруге Београд – Нови Сад нема бољег примера за успех политике Александра Вуцица.
Додао је да ћемо са ЕУ брзо уговорити градњу брзе пруге Ниш -Београд, на којој ће возови такође циркулисати брзинама од 200 километара на сат. Подсетио да је у плану завршетак пруге Београд – Шид, на којој је брзина такође 200 километара на сат, док је на барској прузи завршена реконструкција деонице од Ресника до Ваљева, на којој је брзина 160 километара на час.
Каже да је у плану даља обнова од Ваљева до Врбнице, односно до црногорске границе, а радиће се и брза пруга Краљево-Сталац-Рудница.
Касније ће се радити пруга од Ниша до Прешева, на којој ће возови такође ићи брзином од 200 километара на сат, а која ће бити продужена према Скопљу, Солуну и Истанбулу, рекао је Весић. Додао је да ће се радити и мање пруге, попут деонице Врбас-Сомбор, као и београдска градска железница, где је највећи број путника.
Када је реч о путевима, Весић каже да ће 2025. године бити завршен Моравски коридор.
У априлу деоница Појате – Макрешане, почетком октобра други део до Кошева, па ће Крушевац добити излаз на ауто-пут, казао је.
У првој половини 2024. године биће завршена деоница Адране – Прељина, па ће и Краљево имати излаз на ауто-пут, а затим ће бити спојене и Кошево и Адране 2025.године, навео је.
Додао је да се, поред Моравског, увелико раде Фрушкогорски коридор, где се гради мост код Претроварадина, као и Иришки тунел, а да после завршетка обилазнице око Београда следи деоница до Панчева са друмско-железницким мостом код Винче.
Завршава се и брза саобраћајница Панчево-Вршац, рекао је он и подсетио на значај изградње метроа у Београду. „То је права промена Србије, то је за нас важно”, рекао је Весић.
Министар је додао и да је од октобра 2020. председник Вучић отворио 66 нових фабрика, вредности 2,4 милијарде евра, у којима ради 26.000 људи.
На питање о предлогу да се на делу ауто-пута кроз Београд уведе „жута трака“, да се убрза пролазак возила јавног превоза и таксиста, каже да се о томе може разговарати када у јуну буде завршена обилазница.
Kancelarija za KiM: U Klokotu albanske zastave, nova provokacija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У току тендер за 10 нових електропуњача се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.