Турска ове године уштедела 1,83 милијарде евра због повећаног увоза руске нафте

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Dec.2023, 09:57

Турска ове године уштедела 1,83 милијарде евра због повећаног увоза руске нафте

Турска је ове године уштедела око 1,83 милијарде евра тиме што је повећала увоз руске нафте и нафтних деривата по сниженим ценама, преноси Ројтерс позивајући се на податке агенције ЛСЕГ и процене трговаца. Фото: Unsplash/aviwerde Турска је постала највећи увозник руских енергената на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << западној хемисфери након што су европске земље зауставиле већину увоза нафте и гаса из Русије због инвазије на Украјину која је започела у фебруару 2022. године.
Кина и Индија су увезле веће количине нафте из Русије него Турска, али Анкара је уштедела више од њих захваљујући томе што се Турска налази близу руских лука.
Географска близина Русије и Турске смањује трошкове транспорта.
Русија је у новембру извезла у Турску 400.000 барела нафте дневно (бпд) што представља око 14 одсто укупног глобалног руског извоза нафте у прошлом месецу, показују подаци ЛСЕГ. Руски произвођач нафте Лукоил је потписао уговор са азербејџанском фирмом СОЦАР о преради до 200.000 бпд своје нафте у турској рафинерији СТАР који припада фирми СОЦАР, тако да се очекује да ће испоруке руске нафте у Турску расти и у наредним месецима, преноси Танјуг.
У периоду од јануара до новембра је турски увоз руског дизела, лож уља, млазног и бродског горива порастао за 200 одсто међугодишње, на око 290.000 бпд.
EU usvojila 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Турска ове године уштедела 1,83 милијарде евра због повећаног увоза руске нафте се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.