1.800 PORCIJA ŠPAGETA NAPRAVLJENO DAN RANIJE Uhapšeni vlasnik keteringa se branio, pa priznao da je moguće da se bakterija provukla

Izvor: Blic, 04.Okt.2017, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

1.800 PORCIJA ŠPAGETA NAPRAVLJENO DAN RANIJE Uhapšeni vlasnik keteringa se branio, pa priznao da je moguće da se bakterija "provukla"

Branislav Paunović, vlasnik ketering firme “Ketering end bejk”, koja je snabdevala škole u kojima se, najverovatnije od špageta bolonjeza, otrovalo više od 150 đaka, priveden je u utorak uveče zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih namirnica, a nekoliko sati pre toga sa njim su razgovarali reporteri “Blica”.

- Hrana je, kao i uvek, u ovom slučaju špagete i sveže meso, stiglo u firmu dan ranije od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobavljača. U nedelju uveče kuvari su napravili umak, a zajedno sa kupljenim upakovanim mesom i špagetama napravili bolonjeze koje su ujutru isporučene - započeo je priču Paunović.

On ne poriče da uzrok problema negde postoji, ali da je on mogao nastati bilo gde u lancu ishrane dece.

- Prvi u lancu je proizvođač, zatim dobavljači, od kojih se snabdevamo namirnicama. Hranu nabavljamo legalno i jedino od dobavljača koji ima Hasap standard i zbog toga ne postoji mogućnost da je nabavljena bez traga i dokaza. Neke od namirnica su sveže i ne obrađuju se termički tako da je potencijalna mogućnost da se bakterija provuče kroz neku od tih namirnica. Treći učesnici u lancu smo mi, a četvrti korisnik, odnosno škola, predškolska ustanova ili starački dom - nastavio je gazda “Ketering end bejka”.

Osvrćući se na trovanje dece u nekoliko beogradsKih škola, ništa drugačije u proceduri se nije dogodilo ni u nedelju i ponedeljak ujutru, kada su isporučili 1.800 špageta bolonjeze i to 1.500 obroka u 30 osnovnih škola, preko stotinu obroka u desetak predškolskih ustanova, stotinak u tri medicinske ustanove i oko četrdesetak obroka u četiri staračka doma.

- Od 1.800 porcija špageta bolonjeze, u četiri škole se pojavilo oko 30-40 dece koja su prijavila problem kao što je dijareja. Rekao bih da je trovanje teška reč za ovaj slučaj i da bi bilo mnogo ozbiljnije da je trovanje u pitanju. Ne kažem ni da dijareja nije problem, i to su deca, i kao roditelj maloletnog deteta koji se takođe hrani u školi osećam se vrlo odgovorno zbog svega što se dogodilo. Ali od 1.500 osnovaca koje hranimo, ta brojka prijavljenih ne iznosi ni jedan procenat - kaže Paunović.

Čim su saznali za ovu situaciju naložili su hitne mere radi interne kontrole.

- Zaposleni u “Ketering end bejk” imaju sanitarne knjižice, mikrobiloški brisevi radnika, radnih površina i namirnica se konstantno rade, a oni od ponedeljka su bili ispravni. Naš nutricionista svakodnevno vrši ispitivanja i uzima briseve sa svih površina, a oni su bili ispravni i u četvrtak i petak i tako dalje. Ukoliko bude potrebno dostavićemo ih kao dokaz o mikrobiološkoj ispravnosti. Ipak smo mi neko ko hrani skoro 2.000 dece u ovom gradu, radimo dugo taj posao, trudimo se da ga radimo revnosno i odgovorno - zaključio je Paunović.

INSPEKCIJA ZATVORILA "KETERING END BEJK"

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja je odmah, na licu mesta, zatvorila ketering firmu.

- Izdata je usmena zabrana korišćenja prostorija, kao i kompletne opreme, dok ne stignu rezultati analiza - rekao je u Beogradskoj hronici RTS Radosav Mitrović, šef Odseka za sanitarni nadzor.

ČLAN OPŠTINSKOG VEĆA NA ZVEZDARI

Paunović je, inače, član Veća opštine Zvezdara. U biografiji na sajtu opštine stoji i da je od 2008. godine vlasnik “BMB Tram doo”, firme za proizvodnju i distribuciju toplih obroka, kao i pripremu i organizacija svih vrsta koktela. Takođe, od 2013. vlasnik je i “BMB Investments”, firme za “investicije u građevini”.

HRANE VRTIĆE, BOLNICE, DOMOVE ZA STARE

“Ketering end bejk” snabdeva 30-tak osnovnih škola u prestonici, ali i mnogobrojne vrtiće, medicinske ustanove, domove za stara lica...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.