Izvor: Danas, 16.Jul.2015, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

1.500 bizona

Čim sam juče - u cik sabaha - video na sajtu NIN-a da je Olivera Bećković uradila intervju sa "prijateljicom i neistomišljenicom", Ljiljom Smajlović, momentalno sam podigao diskushernično dupe i odjurio do trafike. To je, štono se kaže, must read! Udarila junakinja na junaka! Leteće, pomislih u magnoveniju, perje! Sevaće munje i gromovi! I pročaja.

 I - kakav mi je utisak nakon čtenija tog nadasve dušekorisnog štiva? Ne znam šta da vam kažem! Možda ću saznati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << tokom pisanja teksta. Videćemo na šta će sve izaći. Za početak, čini mi se da je Olivera svoju "prijateljicu i neistomišljenicu" neprijatnošću postavljenih pitanja turila na žestoku žeravicu. Ama ni Smajlovićka nije mačiji kašalj. Pogrešio sam onomad napisavši da je najstarija glodurka na Balkanu pogrešila profesiju i da je umesto novinarstvom trebala da se bavi politikom!

    Ne! Uopšte ne! Bolje bi bila postupila - i verovatno bi bolje prošla i u životu - da se bavila advokaturom. Olivera, dakle, pita, Smajlovićka odgovara i na svako pitanje ima spreman odgovor. Kako se ono kaže - ko iz rukava. Voli žena da bude u pravu i njenoj rešenosti da bude u pravu niko ne može stati na put. Pa ni poslovično cinična Olivera. Pita, recimo, Olivera Ljilju a da zašto je u polemici o ćiriličnom PDV-u Žarkoviću nabila na nos Miškovića, a Ljilja momentalno podastire jedno ekstremno logično objašnjenje čija je jedina mana što čili iz pamćenja istog trenutka kad se pročita.

       Nisu, međutim, svi glodurkini odgovori takvi. Ima ih i za nezaborav. Kako - pitam ja vas - zaboraviti sledeće obrazloženje opravdanosti izuzimanja ćiriličnih novinčina od PDV. Eto - ovako otprilike glagolji Smajlovićka - ćirilica je ugrožena, ja sam "samo" htela da učinim uslugu srpskom narodu i srpskoj državi, a tamo neki zlonamernici (uzdržala se, za divno čudo, od reči "izdajnici") osuli paljbu po nedužnoj meni. Ugledajmo se na Poljsku - nastavlja glodurka - zemlju u kojoj je u nekoj šumi pronađeno 1.500 bizona, a poljska država - čuvši za to - momentalno donela odluku da ih zaštiti.

       E sad vi, čestnejši publikume - ako ikako možete - povežite PDV, ćirilicu i poljske bizone, a mi idemo dalje. Olivera - od pre izvesnog vremena kivna na moju malenkost zbog osnovane sumnje na saučesništvo u zločinačkom poduhvatu ukidanja  "Utiska nedelje" - ispotiha uvaljuje dubaru i meni i Ljilji. "Kome treba polemika sa Basarom", pita Olja, a Ljilja će kao iz topa: "Basara je čovek klozetske metafore. Ne treba to nikom." I to je jedina stvar u intervjuu u kojoj je glodurka u pravu. Učinilo mi se na trenutak - a možda se i varam - da je Smajlovićka (krišom i od same sebe) pročitala Yugonostalghiu - štivo u kome se, fakat, pominju i klozeti i "Politika" - ali da je, po običaju, pobrkala pojmove. Jedna je, naime, stvar biti pisac "klozetskih metafora", a sasvim je druga - u stvari beskrajno druga - biti baba Sera.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.