Ђедовић: Радни век „Ђердапа 1“ након успешне ревитализације продужен за 40 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2023, 17:25

Ђедовић: Радни век „Ђердапа 1“ након успешне ревитализације продужен за 40 година

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је данас ревитализовани агрегат ХЕ „Ђердап 1“, са руским амбасадором Александаром Боцан Харченком и вд. директором ЕПС-а Душаном Живковићем, и истакла да је радни век електране продужен за 30 до 40 година. Фото: Танјуг/ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Емилија Јовановић „Ђердап 1 је значајан део историје наше жемље, а завршетком ревитализације постаје део будућности енергетског система Србије, пошто смо добили додатних 114 зелених мегавата који ће долазити из чисте, обновљиве енергије Дунава“, рекла је Ђедовић Хандановић.
Она је истакла да ово енергетско постројење на годишњем нивоу доноси између 20 и 25 одсто укупне производње електричне енергије. Рекорди у производњи су већ оборени, истакла је министарка и додала да јучерашњи рекорд износи 27.640 мегават сати.
„То је доказ да је ревитализација успела пошто добијамо највеће могуће количине производње електричне енергије у овом постројењу откада је оно отворено“, навела је она.
Министарка је посебно захвалила руским партнерима који су радили са нашим стручњацима на ревитализацији електране.
„У ревитализацију последњег агрегата (А3) је уложено 180 милиона евра заједно са бродском преводницом. Морамо да наставимо са улагањем у хидроелектране, повећавамо капацитете и градимо нове, као што је реверзибилна ХЕ Бистрица, која је у припреми, а потенцијално и Ђердап 3“, рекла је Ђедовић Хандановић.
Руски амбасадор је рекао да су радови успешно завршени ослањајући се на партнерство и пријатељство два народа. „Користим прилику да захвалим у име Владе Русије и амбасаде, и изразим захвалност председнику Србије Александру Вучићу који је увек држао под контролом ревитализацију Ђерапа 1, као и Министарству енергетике и ЕПС-у“, рекао је Харченко.
Србија истрајно и доследно мисли на своје националне интересе, а у овом случају на интересе у области енергетике, поручио је Харченко.
„Са обзиром на геополитичке прилике ми смо превазишли потешкоће“, поручио је он.
Живковић је рекао да је хидроелектрана „Ђердап 1“ понос енергетике и да ће након ревитализације то и остати у наредних 30 до 40 година.
„Завршетком ревитализације агрегата А3 завршена је комплетна ревитализација са руским партнерима. Дугогодишњом посвећеношћу смо постиглу да имамо електрану која ће у будућем периоду бити део сигурности електро-енергетског система“, рекао је Живковић.
Он је напоменуо да је након ревитализације добијена додатна снага која може да снабдева око 70.000 домаћинстава.
Захваљујући добром дотоку Дунава четвртина производње електричне енергије је из ХЕ Ђердап 1, навео је Живковић.
Данашњем обиласку електране присуствовали су и представници фирме која је учествовала у ревитализацији „Силовије машини“. У оквиру пројекта ревитализације агрегата са повећањем инсталисане снаге уграђена је потпуно нова опреме за управљање, мониторинг и заштиту агрегата.
Ревитализација агрегата А3 почела је 1. септембра 2022. године, а сви радови су завршени по плану и А3 је од 13. новембра ове године у редовној експлоатацији.
После припремног периода, 23. августа 2009. године агрегат број 6 завршио је свој радни век, а ревитализација овог агрегата завршена је 21. јуна 2011. године.
Машина има нову, већу снагу и после примопредајних испитивања и завршеног гаранцијског периода од две године, А6 је од 21. јуна 2013. године у редовној експлоатацији, наводе из хидроелектране „Ђедап 1“. Ревитализација је завршена и на агрегатима бр. 5 и 4 и 1 и 2, и њихови производни резултати су, такође, на завидном нивоу.
Дунав је наишао таман толико да агрегати раде скоро на максимуму и 23. новембра оборен је први рекорд дневне производње енергије.
Рекорд је обаран осам пута и најновији износи 27.650 МWх.
Vesić: Ove godine u Bač uloženo više od dva miliona evra,gradićemo put za Odžake

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић: Радни век „Ђердапа 1“ након успешне ревитализације продужен за 40 година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.