Министарство: До данас потврђено 1.363 случаја афричке куге свиња у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jul.2023, 13:28

Министарство: До данас потврђено 1.363 случаја афричке куге свиња у Србији

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, до данас је укупно на 918 газдинстава на терирторији 30 општина у 12 управних округа потврђено 1.363 случаја афричке куге свиња (АКС) код домаћих свиња, а угинуле су 662 свиње. Фото: Министарство пољопривреде, шумарства >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и водопривреде Извршена је еутаназија 11.840 свиња различитих категорија са нешкодљивим уклањањем и дезинфекцијом газдинства, саопштено је из Министарства.
За угинуле и убијене свиње предвиђена је пуна финансијска надокнада власницима животиња по хитном поступку. Ови подаци односе се на територију следећих округа – Пчињски, Браничевски, Поморавски, Подунавски, Моравички, Јужнобанатски, Борски, Средњебанатски, Зајечарски, Сремски, Шумадијски и Град Београд.
Како наводе, до сада је у 2023. години, на територији 24 општине Нишавског, Јабланичког, Пчињског, Пиротског, Браничевског, Поморавског, Зајечарског округа и Града Београда потврђено укупно 303 случаја АКС код дивљих свиња.
„Апелујемо још једном на власнике и држаоце свиња да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару, како би се извршила брза дијагностика болести и у што краћем периоду предузеле све неопходне мере у циљу спречавања ширења афричке куге свиња“, поручују из Министарства. Наводе да власници афричку кугу свиња могу препознати на основу симптома као што су изненадно угинуће једне и више свиња, губитак апетита, потиштеност, повишена телесна температура до 42°C, крварења по кожи (најчешће по ушима, њушци, репу, ногама, стомаку и бочним странама трупа), као и крвав пролив, побачаји, несигурност у ходу, отежано дисање и кашљање и повраћање.
„Афричка куга свиња је вирусна болест са којом се, поред Србије, бори цео регион и поједине државе Европске уније, а у нашој земљи је први пут дијагностификована 2019. године“, истичу из Министарства. Наглашавају да Управа за ветерину преко ветеринарских организација на терену, прати здравствено стање и спроводи стални надзор у популацији домаћих и дивљих свиња на афричку кугу свиња (АКС) на целој територији Србије и предузима свеобухватне мере у циљу спречавања ширења те заразне болести.
Više od 450 najugroženijih građana podržano projektom inovatinovog zapošljavanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министарство: До данас потврђено 1.363 случаја афричке куге свиња у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.