Патријарх Порфирије 1. јула у Братунцу на обележавању страдања Срба

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jun.2023, 08:43

Патријарх Порфирије 1. јула у Братунцу на обележавању страдања Срба

Српски патријарх Порфирије посетиће Братунац у суботу, 1. јула, поводом обележавања 31 године од великог страдања хиљада православних Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, саопштено је из Српске православне цркве. Фото: Танјуг/Тв Храм Црквено-народни сабор под називом „Да се не заборави“ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << почеће у девет часова испред братуначког храма Успења Пресвете Богородице свечаним дочеком патријарха Порфирија, који ће потом, уз саслужење дабробосанског митрополита Хризостома и више архијереја, служити литургију.
Уследиће литија до градског и војничког гробља где ће патријарх Порфирије служити парастос за 3.267 убијених и погинулих српских цивила и војника из регије Бирач и Средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату.
„Подручје Средњег Подриња и Бирча равно је највећим стратиштима српског народа, који је овде поновио завет Светог кнеза Лазара да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека“, рекао је патријарх Порфирије.
Помен ће бити служен свим српским жртвама поводом 31 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео, наводи Срна.
Централно обележавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржава се под слоганом „31 година, злочин без казне“ у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.
Blinken razgovarao sa Kulebom o situaciji u Rusiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Патријарх Порфирије 1. јула у Братунцу на обележавању страдања Срба се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.