Куда за 1. мај – најлепша излетишта у Војводини

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 11:07

Куда за 1. мај – најлепша излетишта у Војводини

Ближи се Међународни празник рада који ће ове године, на радост многих, бити спојен са викендом. Војводину краси опипљива историја и јединствени пејзажи, самим тим није лака одлука куда се упутити за Први мај. Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC Уколико још нисте одлучили где ћете прославити >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << првомајске празнике, у наставку текста представићемо вам најлепша излетишта у Војводини која су идеална за ову прилику!
У околони Зрењанина можете обићи нестварна места, која су током пролећа идеална за одмор и за првомајски уранак!
Купалиште Пескара Фото: Град Зрењанин На само пет километара од центра Зрењанина, на атрактивној локацији налази се купалиште “Пескара”, које већ дуги низ година грађани користе за купање и рекреацију.
Током протеклих година, рађени су обимни радови на чишћењу дна језера, уређењу обале, насипању песка, изградњи комуналне инфраструктуре, постављању мобилијара и других садржаја.
Иако је Пескара током летње сезоне препуна купача који овде проводе сваки дан уживајући у њеним чарима, ово је идеално место на ком можете провести и Међународни празник рада!
Ченћанска језера – Чента Фото: Град Зрењанин На ободу насељеног места Чента, удаљеног 35 километара од Зрењанина, на километар од магистралног пута Зрењанин – Београд, налазе се Ченћанска језера.
Ово место представља једно од омиљених излетишта многих, а погодно је наравно и за првомајски уранак!
Арадац и Бабатово Фото: Град Зрењанин Излетиште Тиса код насељеног места Арадац, налази се на 12 километара удаљености од Зрењанина и 36 километара од Новог Сада на матистралном путу Зрењанин – Нови Сад.
Излетиште има уређен простор за рекреативне активности и уживање у природи, талпу за купаче и пуно хладовине за добар пикник, те већ увелико привлачи велики број поселтилаца.
У његовој близини налази се и чувено Бабатово, које је смештено на свега 15 километара од Зрењанина и пет километара од Елемира. До њега се стиже асфалтним путем који се чисти, па је погодно за боравак и лети и зими.
Царска бара Фото: Град Зрењанин Специјални резерват природе “Царска бара” лежи између три града: Београда, Новог Сада и Зрењанина, у међуречју Тисе и Бегеја. Од Зрењанина до Царске баре можете доћи аутомобилом преко Руте 13, требаће вам око пола сата вожње.
Царска бара је туристичка дестинација који има огроман потенцијал, док овај простор испуњавају баре и меандри Старог Бегеја.
Недавно је Град Зрењанин финансирао набавку бицикала прилагођених вожњи у природи, при чему су набављени и електрични бицикли, намењени старијим посетиоцима, као и пет кануа за рентирање и самосталну вожњу посетилаца по Старом Бегеју, али и два нова ванбродска мотора марке Yамаха, које ће посетиоци моћи да изнајме.
Поред тога, из средстава која је обезбедио Покрајински Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, до сада је купљен нови чамац за превоз до 12 путника, чиме се повећавају капацитети за превоз туриста, двоосовинска приколица и аутоприколица за чамце тзв. лафет за дежурни чамац.
Са овим феноменалним новитетима, Царска бара је идеална дестинација за Први мај.
Парк природе “Русанда” Фото: Град Зрењанин Природно добро великог значаја, парк природе “Русанда” се простире на територији општине Нови Бечеј и на територији Града Зрењанина.
Његова укупна површина износи 1159,97 хектара, док се у оквиру бањског комплекса налази и велики парк, једина шумолика површина у средњем Банату.
Језерску воду одликује толико висок салинитет, да је сланија чак од морске воде. Дно језера покривено је природним лековитим блатом!
Сигурно сте чули легенде о лековитости русандског блата, док је 1867. године на овом месту створено и лечилиште, које је прерасло у данашњу Специјалну болницу за рехабилитацију “Русанда” из Меленаца.
Уколико сте за овакву другачију врсту одмора током Међунароног празника рада, свратите у парк природе “Русанда” где ћете уживати у најлепшим чарима природе!
Каштел Ечка Фото: Град Зрењанин У маленом селу Ечка, надомак Зрењанина, налази се препознатљиви црвени дворац.
Овај историјски драгуљ препун занимљивости, претворен је у угоститељски објекат који одише аристократском прошлошћу испуњен стилом без напора.
Каштел Ечка је омиљена дестинација многих за одмор и уживање, јер се у оквиру комплекса некада племићког имања, налазе се и пратећи објекти: католичка црква, стара коњушарница и водоторањ на каналу.
Мотел “Шумица” Фото: Град Зрењанин Већ дуги низ година, омиљено излетиште Зрењанинаца је свакако мотел “Шумица”.
Лоцирано је на североисточној градској периферији, у насељу “Шумице”, око 3,5 километара од центра Зрењанина.
Захваљујући садржајима који су прилагођени породичном боравку, са посебним могућностима за спортисте и рекреативце, ово је још једно идеално место где можете провести Међународни празник рада!
Друга по реду је околина Кикинде, која је такође препуна занимљивих места за одмор и уживање. У наставку текста сазнајте која су то места:
Симићев салаш Фото: Градс Кикинда Симићев салаш је меморијални природни споменик у близини Кикинде. Подигнут је 1964. године, у част Кикиндског партизанског одреда.
Ово место је омиљено првомајско излетиште Кикинђана, како они кажу, због његове уређености и природе која га окружује.
Богомоља водице
Још једна идеална дестинација за одмор током Међународног празника рада је, свакако, култно место “Богомоља водице”. Цео комплекс састоји се од црквице, конака и куће чувара, а налази се на 3 километара јужно од Кикинде.
На узвишеном платоу изнад ње су раније избушена 4 бунара, који су повезани са пумпом у црквици. Мештани су приметили да вода из бунара има лековита својства, док је неки називају и “светом водом”.
Цео комплекс је проглашен за непокретно културно добро од великог значаја.
Богомоља водице Фото: Град Кикинда Још једна идеална дестинација за одмор током Међународног празника рада је, свакако, култно место “Богомоља водице”.
Цео комплекс састоји се од црквице, конака и куће чувара, а налази се на 3 километара јужно од Кикинде. На узвишеном платоу изнад ње су раније избушена 4 бунара, који су повезани са пумпом у црквици.
Мештани су приметили да вода из бунара има лековита својства, док је неки називају и “светом водом”. Цео комплекс је проглашен за непокретно културно добро од великог значаја.
Споменик природе “парк Бландаш” Фото: Град Кикинда У Кикинди, недалеко од самог центра града, налази се споменик природе “парк Бландаш”, који је подигнут давне 1896. године.
Главни улаз у парк је из улице Бранка Вујина, а споредни из Дистричке улице. Парк је уређен у “француском стилу”, а красе га и многобројна дрвећа.
Уколико сте планирали да Међународни празник рада прославите уживајући у зеленилу уз цвркут птица, ово је идеално место за вас!
Језеро “Лагуна” у Банатском Великом Селу Фото: Град Кикинда На двадесетак километара од Кикинде, у Банатском Великом Селу, налази се зелена оаза мира – језеро “Лагуна”.
Ово место је некада било тотално запуштено, међутим, данас је овај простор у потпуности преуређен. Мноштво рибиловних места, стаза за шетњу и ушушкани делови овог нестварног места учиниће ваш одмор незаборавним!
Поред Кикинде и Зрењанина, следи Панчево које такође има чиме да се похвали! У наставку текста сазнајте која су то идеална места за одмор, у Панчеву и околини:
Плажа “Бела стена” Фото: Војводина уживо На територији града Панчева, налази се популарна плажа “Бела стена” која је удаљена од престонице свега 12 километара. На овом простору постоји пешачка плажа, преко 300 викендица и ресторани, док остатак чине шуме.
Док се поједини сунчају, купају, возају чамцима по реци у близини, пецају по околним каналима, спремају рибљу чорбу, прже рибу и кампују, неки су пак одлучили да овде и живе!
Током летње сезона овде влада веома пријатна атмосфера, док поред тога, Бела стена представља одличну дестинацију за прославу Међународног празника рада!
Излетиште “Девојачки бунар” у Делиблатској пешчари Фото: Војводина уживо Идеалан пример нетакнуте природе је управо излетиште “Девојачки бунар”, окружује га прелепа природа која је скривена на само сат времена од Београда.
Простор је употпуњен стазама за шетњу, трим стазама, рукометним тереном и тереном за велики и мали фудбал. Комплекс излетишта уређен је слободним и зеленим површинама.
Још 2008. године, за најмлађе је употпуњен садржај са наменским игралиштем. Уређене стазе за шетњу доприносе посебном угођају, посебно током првомајског празника.
Викенд насеље Леанка – Делиблатска пешчара Фото: Војводина уживо На свега 8 километара од села Долово код Панчева, у западном делу Специјалног резервата Делиблатске пешчаре, смештено је викенд насеље Леанка.
На овом месту снимљени су многобројни филмови међу којима су: “Ко то тамо пева”, “Варљиво лето 68.”, “Џингис Кан”, “Бој на Косову” , “Беса”, “Лафајет”, “Свето Место”…
Уколико желите да се упознате са традицијом и обичајима овог краја или да проведете своје слободно време у нестварној природи, посетите ово викенд насеље, где је све у хармонији са природом.
Излетиште “Скела” код Тамиша у Јабуци Фото: Војводина уживо На десетак километара од Панчева налази се излетиште “Скела”, једно од најбоље уређених простора поред реке Тамиш. Током протеклих пар година, ово место је добило ново рухо, како би сви посетиоци могли да уживају у његовим чарима.
Прилаз реци је у потпуности уређен, док су ради што лепшег боравка постављене клупе, еколошко дечје игралиште, терен за одбојку у песку, засађене саднице тује…
Фото: Војводина уживо Иначе на овом месту је сниман легендарни филм “Ко то тамо пева”.
Вештачко језеро у Качареву Фото: Војводина уживо На 13 километара од Панчева у Качареву, налази се вештачко језеро које је постало једно је од главних јужнобанатских купалишта. Простире се на 4000 квадратних метара, док је вода у језеру чиста, а њена исправност се редовно контролише.
Током летње сезоне ово место је пуно купача, док хлада има увек, јер је ово место окружено дрвећем. Иако тренутно није сезона, на овом месту можете провести слободно време или Међународни празник рада, уз јединствени звук природе.
Парк природе “Поњавица” Фото: Војводина уживо Између Омољице и Банатског Брестовца, на левој обали доњег тока реке Дунав, смештено је заштићено природно добро – Парк природе “Поњавица”.
На овом месту се редовно се коси трава и уређује приобаље. Такође, комплетно су уређене и плаже у Банатском Брестовцу и Омољици, постављени су мобилијари који прате садржаје на плажи и излетишту.
Током пролећа и лета Поњавица је једно од омиљених излетишта и места за купање становника на територији општине Панчево.
Након Зрењанина, Кикинде, Панчева и околних места, следи град Вршац са његовим чарима природе.
Одмаралиште Црвеног крста Фото: Војводина уживо На Вршачком брегу, на превлаци између Вршачке куле и Ђаковог врха, ушушкано је одмаралиште Црвеног крста.
Уколико желите на тренутак да се изолујете од градске гужве, ово место је идеално за вас. Њега краси изузетна клима, природа, спортски терени, место за боравак и преноћиште, врхунска кухиња и још много тога!
Канал ДТД код Влајковца Фото: Војводина уживо Излетиште на каналу ДТД код Влајковца је одувек било омиљено место риболоваца. Такође, веома је популарно и током првомајских празника, због свог пријатног окружења.
Планинарски дом Вршачке планине Фото: Војводина уживо На 10 километара од центра Вршца, смештен је планинарски дом, који је саграђен 1935. а од 1950. године је званично отворен као планинарски дом.
Овај смештан нуди многе погодности, због тога овде не долазе само планинари већ и извиђачи, ђачке екскурзије као и многобројни излетници.
На овом месту се често организују разна дружења као што су: дочек Нове године, Бал под маскама и слично.
Загајичка брда Фото: Војводина уживо Шаренолико место, на североисточном ободу Делиблатске пешчаре, Загајичка брда су предео древних пешчаних дина у ком доминира степска вегетација.
Из године у годину су све популарнија, док су најлепша средином маја, када цела природа озелени!
Белоцркванска језера Фото: Војводина уживо Ова вештачка језера представљају савршено излетиште и туристички потенцијал Јужнобанатског округа.
Током пролећа и лета ово место одише позитивном атмосфером, јер људи из целе Србије долазе управо овде како би на најбољи начин искористили своје слободно време.
Плажа Гат на Карашу код Јасенова Фото: Војводина уживо У непосредној близини села Јасеново, протиче река Караш, а предео око ње и плаже Гат, претворен је у нестварно место са уређеним амбијентом који је створен за уживање!
Иначе, захваљујући уметничкој колонији, на овој плажи настао је највећи парк скулптура од дрвета на отвореном простору у овом делу Европе!
Сада следи Суботица, са добро познатим језером и истоименим насељем.
Палић – Суботица Фото: Војводина уживо Богата природа и лепо окружење, само су једни од бенефита овог места. Иако у Палићком језеру није дозвољено купање, многи тврде да је само шетање крај језера врста терапије.
Палић је заиста место које нуди многе погодости, а на радост деце ту је и золошки врт. У близни се налази и чувена винарија “Звонко Богдан”, као и многи ресторани.
Наравно, ове године ће по 38. пут бити одржан Првомајски уранак на Палићу, у периоду од суботе 29. априла до уторка 2. маја. Он окупља велики број посетилаца како из наше земље тако и из иностранства.
Ова традиционална манифестација отвара туристичку сезону на Палићу. Према најавама, бројне госте и посетиоце очекују и ове године богати садржаји, разни спортски и културни догађаји, као и едукативне радионице за најмлађе.
На шеталишту ће бити постављено око 70 штандова са разним рукотворинама, сувенирима и гастронимским специјалитетима.
За крај, оставили смо још три дестинације.
Излетиште “Змајевац” Фото: Војводина уживо Излетиште “Змајевац” се налази на раскршћу Партизанског пута и пута Врдник–Раковац. Недалеко се налазе Иришки венац и Лединачко језеро до којих се може стићи шумским путем.
Ово место је популарно током првомајских празника, а како и не би било, када је опремљено многобројним дрвеним клупама и столовима, од којих су неки наткривени као прави летњиковци и потпуно усклађени с окружењем.
Наравно, постоје и озидана ложишта која олакшавају припрему омиљеног – роштиља!
Излетиште “Бранковац” Фото: Војводина уживо На Партизанском путу између Црвеног чота и Врдника налази се излетиште “Бранковац”, с кога се пружа прелеп поглед на Српску Атину.
Иако одмаралиште није у функцији, посетиоци редовно овде проводе викенде, током целе године. Осим богате природе која га окружује, једна од атракција је и први сноуборд парк на Фрушкој гори, који је отворен 2012. године.
Каменички парк Фото: Војводина уживо У Сремској Каменици на северним обронцима Фрушке горе, дуж обале Дунава, налази се највећи и најстарији парк у Новом Саду – Каменички парк.
Парк се простире на чак 33 ха површине и од 2008. године је стављен под заштиту као значајно природно добро. Због своје богате природе која га окружује, ово је један од омиљених паркова многих и главна атракција током првомајских празника.
Иако их има још доста, ово су нека од најлепших места за одмор у нашој равници. Овим путем, портал Војводина уживо жели вам да првомајске празнике проведете уз добро друштво и наравно, пуних стомака.
Idealne vikendice u blizini Novog Sada za roštilj sa prijateljima za 1. maj

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Куда за 1. мај – најлепша излетишта у Војводини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.