Више цене цигарета од 1. јула за око 10 динара

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jun.2023, 15:28

Више цене цигарета од 1. јула за око 10 динара

Грађане Србије од 1. јула очекује поскупљење цигарета и течности за пуњење е-цигарета, због акцизног календара којим је предвиђено да цигарете поскупљују два пута годишње. Фото: WikimediaCommons/Autodesigner Акцизни календар је усвојен крајем 2020. године и по њему се сваког јануара и јула, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << увећавају цене цигарета по паклици због увећања специфичне акцизе која расте сваких шест месеци до 1. јула 2025. за по 1,5 динара по паклици.
На цену цигарета зарачунава се и пропорционалан акциза од 33 одсто, која би требало да остане и наредних година непромењена, а на све то се додаје и ПДВ, па због увећаних намета, произвођачи повећавају цену цигарета по паклици за око 10 динара.
Ово повећање цена је из разлога како би се Србија ускладилила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.
Усвајањем измена и допуна Закона о акцизама, који је почео да се примењује од 1. јануара 2021. предвиђено је да се увећавају и акцизе на несагоревајући дуван и течности за пуњење е-цигарета, па се од јула очекује и њихово поскупљење.
Цене дуванских производа се, иначе, не увећавају сваког јануара и јула аутоматски, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.
U Litvaniji veštačka inteligencija poziva na turizam

 
 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Више цене цигарета од 1. јула за око 10 динара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.