Супер-богати Норвежани напуштају земљу због повећања пореза од 1,1 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 14:07

Супер-богати Норвежани напуштају земљу због повећања пореза од 1,1 одсто

Рекордан број супер-богатих Норвежана напуштају ту земљу и одлазе у државе где је пореска стопа мала, након што је влада левог центра повећала порез на богатство за 1,1 одсто. Фото: WikimediaCommons/Rodrigo Silva Више од 30 норвешких милијардера и мултимилионера напустило је Норвешку 2022. године, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << према истраживању новина „Дагенс Нерингслив“.
Број супер-богатих људи који су напустили Норвешку прошле године већа је него у претходних 13 година, додаје се.
Очекује се да ће још богатих Норвежана напустити земљу ове године због повећања таксе на богатство у новембру, што ће кроз губитак у наплати пореза коштати владу десетине милиона евра.
Многи су се преселили у Швајцарску, где је порез знатно нижи, наводи „Гардијан“. Међу онима који су се преселили је и индустријски тајкун Кјел Инге Роке, који се преселио у Лугано, у близини језера Комо и модног центра Европе, Милана.
Роке (64) је четврти најбогатији Норвежанин, чије се богатство процењује на 1,65 милијарди евра.
У отвореном писму, он је рекао да је изабрао Лугано као његову нову резиденцију, која није „ни најјефтинија, нити има ниске стопе пореза, али заузврат, налази се на сјајном месту у Европи“. „За оне који су блиски друштву и мени, налазим се на један клик од вас“, поручио је Роке.
Његов одлазак из Норвешке коштаће ту скандинавску земљу око 15 милиона евра годишње.
Прошле године, Роке је био на првом месту по плаћеном порезу, као појединац, а „Дагеснс Неринглисв“ је израчунао да је од 2008. године у државну касу уплатио близу 132 милиона евра.
Професор на Норвешкој пословној школи, Оле Гјемс-Онстад, рекао је да је процена да људи који су напустили земљу имају заједно око 52,5 милијарди евра. „Мени се чини да је то помало као Брегзит. Норвешка није позната по корацима који штете њој самој, али ‘поплава’ предузетника који напуштају земљу је дошла као шок. Неки политичари окривљују богате људе што одлазе, али сматрам да бројни обични људи, једноставно, не воле да наши најбољи инвеститори напуштају земљу“, рекао је Гјемс-Онстад.
Трговац некретнинама и узгајивач лососа Торд Уеланд Колстад, чије је богатство процењено на око 132 милиона евра, преселио се из града Бодо у швајцарски Луцерн.
„Нисам ово желео, али пооштрене и повећане таксе актуелне владе да ја, као оснивач и одговоран власник, немам избора“, рекао је он за новешки ТВ 2.
Kralj Čarls će na krunisanje doći u kočiji od aluminijuma teškoj 4 tone

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Супер-богати Норвежани напуштају земљу због повећања пореза од 1,1 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.