Реални раст БДП у првом кварталу 0,7 одсто међугодишње

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 12:29

Реални раст БДП у првом кварталу 0,7 одсто међугодишње

Реални раст бруто домаћег производа у првом кварталу је износио 0,7 одсто, у односу на исти период претходне године, објавио је данас Републички завод за статистику. Фото: Unsplash/Towfiqu barbhuiya Десезонирана серија података показује пад бруто домаћег производа у првом кварталу 2023. године >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од 0,2 одсто у односу на претходни квартал.
Посматрано по делатностима, у првом кварталу 2023. године у односу на исти период претходне године, значајан реални раст бруто додате вредности забележен је у сектору информисања и комуникација 9,9 одсто, сектору индустрије и снабдевања водом и управљања отпадним водама 2,3 одсто и у сектору стручних, научних, иновационих и техничких делатности и административних и помоћних услужних делатности 5,7 одсто.
Реални пад бруто додате вредности забележен је у сектору грађевинарства од 1,5 одсто, сектору трговине на велико и мало и поправке моторних возила, саобраћаја и складиштења и услуга смештаја и исхране, 0,2 одсто и сектору државне управе и обавезног социјалног осигурања, образовања и здравствене и социјалне заштите од 4,2 одсто. Посматрано по агрегатима употребе бруто домаћег производа, у првом кварталу 2023. године, у односу на исти период претходне године, реални раст забележен је код издатака за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима (НПИД) 0,3 одсто, бруто инвестиција у основна средства 2,0 одсто и извоза робе и услуга, 8,3 одсто.
Реални пад забележен је код издатака за финалну потрошњу домаћинстава 0,3 одсто, издатака за финалну потрошњу државе 4,9 одсто и увоза робе и услуга од 1,8 одсто.
Kineski ministar industrije diskutovao sa šefom Tesle Ilonom Maskom o električnim vozilima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Реални раст БДП у првом кварталу 0,7 одсто међугодишње се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.