Економски стручњаци: Немачка привреда ће ове године пасти за 0,6 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Sep.2023, 11:51

Економски стручњаци: Немачка привреда ће ове године пасти за 0,6 одсто

Немачка привреда ће ове године забележити пад за 0,6 одсто, наводи се у најновијој заједничкој прогнози немачких економских института. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst Како је наведено на сајту Института за економска истраживања ИФО из Минхена, немачка економија је у паду већ више >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од годину дана.
Нагли раст цена енергената током 2022. године је прекинуо опоравак од пандемије, а висока инфлација смањује куповну моћ домаћинстава. Референтна каматна стопа је порасла за више од четири одсто, што је посебно погодило грађевинску индустрију.
Поред тога, политика немачке владе изазива огромну несигурност међу компанијама и домаћинствима, што отежава економско планирање и умањује шансе за брз излазак привреде из кризе, истиче се у прогнози.
Због наведених фактора су економски стручњаци кориговали наниже пролећну прогнозу економског раста, пошто су тада очекивали благ раст немачког БДП у 2023. години од 0,3 одсто. Главни разлог за ову корекцију је спорији опоравак немачке индустрије и потрошње него што се то претпостављало на пролеће.
Економски институти прогнозирају да ће немачка привреда у 2024. години забележити раст од 1,3 одсто.
Према прогнози, економски експерти очекују да ће незапосленост у 2023. години умерено порасти на 2,6 милиона људи.
Очекује се да ће стопа инфлације у 2023. години износити 6,1 одсто, као и да ће се смањити на 2,6 одсто у 2024.
Базна инфлација у Немачкој ће ове године бити 6,1 одсто, а следеће године пасти на 3,1 одсто, сматрају стручњаци.
Meta predstavila nove proizvode na bazi AI: Spoj virtuelnih i stvarnih svetova

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Економски стручњаци: Немачка привреда ће ове године пасти за 0,6 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.