Годишњи раст БДП-а Швајцарске 0,5 посто у трећем кварталу

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2022, 11:13

Годишњи раст БДП-а Швајцарске 0,5 посто у трећем кварталу

Привреда Швајцарске је реално порасла за 0,5 посто у трећем кварталу на годишњем нивоу, а у односу на друго тромесечје за 0,2 одсто, према данашњим званичним подацима, што је испод тржишних очекивања. Фото: Pixabay/geralt Податак о расту швајцарског бруто домаћег производа (БДП) за други >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << квартал ревидиран је наниже на 0,1 проценат, објавио је Државни секретаријат за економске послове (СЕЦО), преноси Ројтерс.
Економисти које је анкетирала британска агенција предвиђали су раст швајцарског БДП-а у трећем тромесечју од 0,3 посто на кварталном нивоу и од 1,0 посто на годишњем. Влада у Берну је саопштила да не види хитну потребу за доношењем мера које би ублажиле притисак раста цена енергије на домаћинства и привреду, напомињући да је економија добро пословала, да је незапосленост ниска, те да би инфлација требало да крене силазном путањом следеће године.
Инфлација у Швајцарској је порасла у октобру за 3,0 одсто, спорије него што се очекивало, при чему девети месец заредом надмашује циљани распон Швајцарске националне банке (СНБ) од нула до 2,0 посто.
Влада је у септембру смањила пројекцију економског раста наводећи при томе ризике од „напете енергетске ситуације и наглог повећања цена“ енергената. Сада очекује раст од 2,0 одсто ове године и од 1,1 посто у 2023.
Tojota konačno pobedila kovid krizu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Годишњи раст БДП-а Швајцарске 0,5 посто у трећем кварталу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.