САД: Инфлација успорава, базни ПЦЕ индекс у јуну месечно порастао за 0,2 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 17:01

САД: Инфлација успорава, базни ПЦЕ индекс у јуну месечно порастао за 0,2 одсто

Базни ПЦЕ индекс у САД је у јуну порастао за 0,2 одсто, саопштила је данас америчка Канцеларија за економску анализу (БЕА). Фото: Unsplash/Marga Santoso Вредност овог индекса којим се мере издаци за личну потрошњу, без хране и енергената, је порасла у складу са претходним прогнозама, успоривши >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у односу на мајских 0,3 одсто и априлских 0,4 одсто.
На годишњем нивоу, базни ПЦЕ индекс је у јуну порастао за 4,1 одсто, спорије него у мају, када је забежен раст од 4,6 одсто, и априлу – 4,7 одсто.
Ова стопа раста базног ПЦЕ индекса је најнижа од септембра 2021. године.
Промена базног ПЦЕ индекса на годишњем нивоу је кључни показатељ инфлације за америчку централну банку ФЕД.
Како наводи агенција Ројтерс, ФЕД би на основу овог доброг резултата могао да у септембру заустави циклус подизања референтних каматних стопа.
ФЕД је пре два дана повећао референтне каматне стопе за 25 базних поена, на ниво од 5,25 до 5,5 одсто, уз образложење да инфлација није заустављена и да њен раст и даље траје.
SAD: Ekonomija u drugom kvartalu porasla za 2,4 odsto međugodišnje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Инфлација успорава, базни ПЦЕ индекс у јуну месечно порастао за 0,2 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.