Еврозона ушла у рецесију, БДП у првом кварталу пао за 0,1 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jun.2023, 12:49

Еврозона ушла у рецесију, БДП у првом кварталу пао за 0,1 одсто

Економија у еврозони је у првом кварталу пала за 0,1 одсто, саопштио је данас Евростат. Фото: Танјуг/AP Photo/Martin Meissner Овај резултат се разликује од првобитних процена за први квартал, које су предвиђале скроман економски раст еврозоне од 0,1 одсто.
У последњем кварталу 2022. године >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је такође забележен пад БДП-а од 0,1 одсто, тако да је након два узастопна квартала негативног раста еврозона ушла у благу рецесију.
За разлику од еврозоне, економија ЕУ је забележила благ квартални раст од 0,1 одсто.
Највећи економски раст у односу на претходни квартал је забележен у Пољској – за 3,8 одсто, Луксембургу – за 2,0 одсто и Португалији – за 1,6 одсто, док је највећи економски пад забележен у Ирској – за 4,6 одсто, Литванији – за 2,1 одсто и Холандији – за 0,7 одсто. Немачка економија је квартално пала за 0,3 одсто, док је економски раст забележен у Француској – 0,2 одсто и Италији – 0,6 одсто.
Потрошња домаћинстава је квартално пала за 0,3 одсто, како у еврозони, тако на нивоу ЕУ.
Државна потрошња је пала за 1,6 одсто у еврозони и за 0,9 одсто у ЕУ.
Извоз је квартално пао за 0,1 одсто у еврозони, а у ЕУ порастао за 0,1 одсто, док је увоз опао за 1,3 одсто – како у еврозони, тако и у ЕУ.
Ruski budžet za prvih pet meseci znatno manji nego prošle godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Еврозона ушла у рецесију, БДП у првом кварталу пао за 0,1 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.