Поново одложено гласање Савета безбедности УН о Гази

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Dec.2023, 10:50

Поново одложено гласање Савета безбедности УН о Гази

Седница Савета безбедности Уједињених нација, која је требало да гласа о нацрту резолуције о прекиду борби у Гази, поново је одложена како би се избегао амерички вето, јавља Ројтерс. Фото: Танјуг/AP Photo/John Minchillo У нацрту резолуције који су предложили Уједињени Арапски Емирати, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << позива се на „хитну обуставу непријатељстава“ како би се омогућио сигуран и несметан приступ хуманитарне помоћи у Појас Газе.
Поред тога, наводи се „дубока забринутост због страшне хуманитарне ситуације у Гази која се убрзано погоршава“ и „несразмерног утицаја“ који сукоб има на жене и децу.
Од генералног секретара УН се тражи да успостави механизам за праћење како би се надгледале и убрзале све пошиљке хуманитарне помоћи.
У нацрту резолуције се захтева и „моментално и безусловно“ ослобађање свих талаца и „снажно се осуђују“ сва кршења међународног хуманитарног права, укључујући неселективне нападе на цивиле „и све акте тероризма“.
Истиче се „непоколебљива посвећеност Савета безбедности решењу о две државе“ и наглашава важност уједињењења Западне обале и Појаса Газе под контролом палестинских власти.
Гласање о нацрту резолуције требало је да буде одржано у понедељак, али је одложено након што је амерички представник у УН рекао да САД не могу да подрже позив на примирје, али да би могле да прихвате привремени прекид ватре.
 
Francuski parlament usvojio sporni zakon o migracijama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Поново одложено гласање Савета безбедности УН о Гази се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.