Америка јача савезништво са Мароком

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Dec.2023, 10:03

Америка јача савезништво са Мароком

Заменик помоћника америчког секретара Џошуа Харис допутовао је у Мароко да обнови подршку САД за „ аутономију“ области мароканске Сахаре, пренеле су агенције из Магреба. Фото: Unsplash/sickle Харис је у радној посети Рабату (17. до 18. Децембра) како би се консултовао са мароканским >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << званичницима о разним темама, саопштио је Стејт департмент.
Харисова посета Мароку има за циљ да продуби алијансу САД и Марока, а да истовремено размотри неколико регионалних безбедносних приоритета, као што су ситуација у Гази и процес УН по питању мароканске Сахаре, наводи званични Вашингтон.
Харис ће поново потврдити званични став САД о питању мароканске Сахаре и подршку личном изасланику УН-а Стафану де Мистури у поједностављивању преговарачког процеса како би се „постигло праведно, трајно и обострано прихватљиво решење“ по том питању.
Ови преговори – који окупљају све релевантне заинтересоване стране и одражавају њихову посвећеност напорима УН – требало би, према најавама, да изнедре коначно решење за овај регионални проблем. САД и даље подржавају“ План аутономије као озбиљно, кредибилно и реално решење за решење“.
У својој регионалној мисији у Северној Африци, Харис је претходно посетио Алжир 6. децембра, у оквиру ових „консултација о унапређењу регионалног мира и интензивирању политичког процеса УН у Сахари“.
Заменик помоћника секретара Џошуа Харис, боравио је у  Мароку и у Алжиру почетком септембра ове године из истог разлога.
Turska ove godine uštedela 1,83 milijarde evra zbog povećanog uvoza ruske nafte

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Америка јача савезништво са Мароком се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.