Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Dec.2023, 10:00

РИК: Бирачка места отворена на време, неправилности није било

Сва бирачка места у Србији су отворена на време у седам сати и неправилности око отварања бирачких места није било, изјавио је председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић. Фото: Танјуг/Раде Прелић Он је на првој конференцији за новинаре у изборном дану објаснио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да су једино на три бирачка места забележени ситни проблеми, па је у Житорађи бирачком месту 27 промењено седиште, јер није било струје, а у Сомбору бирачка места 31 и 33, пребачена су у другу просторију, с обзиром на то да је пукла цев.
„Што се тиче самог гласања на бирачким местима, бирачки одбори су се окупили на бирачким местима сат пре отварања бирачког места и уредили бирачка места. Утврдили су пре гласања да је примљен изборни материјал потпун и исправан“, рекао је он.
Подсетио је да право гласа на овим изборима има 6.500. 666 бирача који могу да гласају на 8.273 бирачких места, од чега је 29 у Заводима за извршење кривичних санкција, а 81 у иностранству у 35 земаља.
Димитријевић је нагласио да бирачи могу да гласају само на бирачком месту на коме су уписани. „Подсећам чланове органа за спровођење избора, посебно чланове бирачких одбора, да су дужни да одржавају уредно бирачко место, да су данас чланови државног органа, да своје послове обављају савесно и одговорно и да не предузимају радње које за собом повлаче прекршајну кривичну одговорност, као и да су сви надлежни државни органи спремни да такве евентуалне пропусте и санкционишу“, рекао је он.
Подсетио је и да је још на снази изборна тишина и да ће она трајати цео дан до затварања бирачких места, што, како је рекао, подразумева, да се у медијима и на јавним скуповима не објављују процене резултата избора, да се јавно не представљају кандидати на изборима за народне посланике и њихове изборне програме, односно да се не позивају бирачи да гласају.
Када је реч о гласању оних који због болести не могу да дођу на бирачко место, Димитријевић је рекао да они о томе могу до 11.00 часова да обавесте општинску изборну комисију.
На питање да ли ће моћи да се гласа након 20 часова, Димитријевић је рекао да ће након затварања бирачких места, уколико је била ситуација да је током дана било прекида гласања на поједином бирачком месту, а које је трајало дуже од сат времена, продужити гласање за онолико колико је прекид трајао.
Počeli parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji – otvorena sva biračka mesta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак РИК: Бирачка места отворена на време, неправилности није било се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.