Једна од стилско-архитектонски најзначајнијих кућа у граду (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Dec.2023, 18:30

Једна од стилско-архитектонски најзначајнијих кућа у граду (ФОТО/ВИДЕО)

У најужем новосадском градском језгру налази се једноспратна кућа, подигнута 1852. године, која носи све одлике не тако честог бидермајер стила.
Пројекат куће је потписао архитекта и баумастер Чик Јожеф, а одобрио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << га Јохан Рихтер, за власницу Марту Кузмановић.
Основа ове једноспратне куће је у облику ћириличног слова “П”, са два једнака дворишна крила, и са средишњим колским улазом. Улаз на спрат смештен је на почетку левог дворишног крила, са двокраким степеништем, дрвених газишта и подеста обложених каменим плочама.
Фасада у приземљу објекта  има централно постављен колски улаз са полукружним сводом, у форми портика са два јонска стуба, до се са леве и десне стране се налазе локали са излозима.
На спрату је централно постављен плитак балкон, над колским пролазом, ослоњен на јонске стубове и поплочан црвеним каменом. Ограда је од кованог гвожђа са мотивима биљне стилизације, драгоцен занатски рад у стилу бидермајера.
Балконска врата налазе се на уском ризалиту на чијим су крајевима плитки пиластри, са капителима у облику волутасто повијених цветова, а над њима је троугласти фронтон. На оба краја фасаде се налази још по један плитки пиластар, са капителом у облику волутасто повијених цветова. Са сваке стране ризалита налази се по три симетрично постављена прозора, у једноставном плитком малтерском раму, надвишени архитравним фронтонима на витким конзолама.
У стамбеном простору су сачувана два алкована са дорским стубовима (алкован – зидна ниша за кревет) Балкон који повезује просторије на спрату доминира фасадом дворишног крила зграде, на сводовима и профилисаним конзолама и са једноставном ливеном оградом, коју чине вертикалне шипке са квадратним прстеновима на средини висине. На крају дворишних крила балкони су спојени мостом, чиме је обезбеђена добра комуникација.
Осим што је са архитектонског становишта стилски врло вредна, ова кућа је значајна и гледано из историјског угла, будући да су својевремено у њој живели познати српски политиари с краја 19. и почетна 20. века, Светозар Милетић и Јаша Томић.
Novi Sad je nekada imao najlepšu robnu kuću u državi (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Једна од стилско-архитектонски најзначајнијих кућа у граду (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.