Шта је све Дочек у Новом Саду променио?

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Dec.2023, 15:04

Шта је све Дочек у Новом Саду променио?

У Новом Саду, Нова година се већ шест година слави на другачији начин, који привлачи велику пажњу. Та промена десила се са Дочеком, који је јединствен у Европи. Фото: М. Пудић Као такав, Дочек се истиче и као један од најважнијих брендова Новог Сада који је надмашио сва своја претходна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << издања и који наставља да се развија. Дочек је поставио нове праксе прославе Нове године које су се показале као најбоља опција за Нови Сад, али и као позитиван пример другим градовима, како у Србији тако и у свету.
Из мора промена које је Дочек донео, издвојили смо седам великих и иновативних промена које никако не треба занемарити.
1. Спојио је 31. децембар и 13. јануар Фото: В. Величковић Дочек представља јединствену прославу која спаја две Нове године у Европи, 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве и 13. јануара на многобројним локацијама широм Новог Сада и у околини. Дочек је својим специфичним концептом повезао и два календара, два концепта, два писма, два рачунања времена и две врсте уметности – извођачку и визуелну. Кроз интеркултуралност, Дочек подиже капацитете локалне уметничке сцене и славе јединство различитости
2. Спојио је визуелну и извођачку уметност Спајање визуелне уметности и музике, као универзалних језика које сви разумемо, издваја Дочек, а самим тим и Нови Сад као град који ће Новосађанима и Новосађанкама, као и гостима и гошћама града пружити јединствени аудио-визуелни доживљај, како 31. децембра, тако и 13. јануара. Наставља се и сарадња са образовним институцијама, међу којима су Академија уметности у Новом Саду и Факултет техничких наука, као и визуелни уметници који сви заједно стварају ново издање Тесла светлосне галерије на Тврђави 31. децембра, али и на посебном дизајну сцена у затвореним просторима 13. јануара. Нови Сад је и прошле године захваљујући Дочеку у Нову годину ушао са три несвакидашње изложбе.
3. Угостио је извођаче најразличитијих музичких жанрова Фото: Кристијан Смок Током протеклих шест година реализовано је више од 400 програма, на више од 100 локација у граду и његовој околини. Музички жанрови који су били заступљени кретали су се од попа и класичне музике, преко електронске и традиционалне музике па све до џеза, рокенрола и других музичких жанрова. Дочек је кроз све ове године, спајао и локалне, националне, европске, регионалне, па и светске уметнике, од којих су неки први пут били у Србији. Тако су у Новом Саду по први пут наступали: Ннека, Севдализа, Тигран Хамасyан, Цхрyста Белл и многи други.
4. Изместио је прославу са Трга у Подграђе Већ трећу годину заредом Дочек, у Новом Саду, измештен је са главног градског трга у Подграђе Петроварадинске тврђаве коју одликује аутентичан барокни амбијент. Петроварадинска тврђава дефинитивно представља симбол града Новог Сада и самим тим приличи да се један догађај оволиких размера као што је новосадски Дочек одржава баш у срцу Петроварадинске тврђаве – Подграђу.
5. Заменио је ватромет специјалним ефектима Фото: В. Величковић Нови Сад наставља са Дочеком, јединственом уметничком прославом две Нове године у Европи да изнова поставља нове стандарде. Српска Атина била је први град у држави који је за Дочек, 13. јануара 2017. године, укинуо традиционални ватромет. По добијању још једног престижног признања, Унеско креативни град у категорији нових и дигиталних медија, Нови Сад се определио и да 31. децембра 2023. поноћ дочека без ватромета. Уз светлосне инсталације на Тесла светлосној галерији и светлосним специјалним ефектима и материјалима који су биоразградиви и овогодишњи Дочек ће оправдати свој европски имиџ града културе.
6. Активирао је више од 40 локација у граду и његовој околини Фото: Стефан Рајхл Како се Дочек 31. децембра реализује већ трећу годину за редом у Подграђу Петроварадинске тврђаве, тако је концепт прославе Дочека 13. јануара остао непромењен и концерти су се током година одржавали на више од 40 локација у граду и његовој околини. Тако су захваљујући Дочеку активирани простори као што су Српско Народно позориште, Позориште младих, Новосадско позориште, Синагога, Реформаторска црква, Културни центар Новог Сада, Мрежа културних станица у Новом Саду и у околини града, Градска концертна дворана, НИС, Студентски културни центар Фабрика и многи други.
7. Допринео је порасту броја туриста – Од 2017. године, када је реализован први Дочек па до последњег, број ноћења у Новом Саду скочио је чак 90 одсто у децембру, односно 130 одсто у јануару, а у децембру 2022. и јануару 2023. године остварен је највећи број ноћења у овим месецима у последњих 20 година, према званичним подацима Републичког завода за статистику.
Сви програми на Дочеку 31. децембра су бесплатни. Улазнице за Дочек 13. јануара могу се пронаћи на свим продајним местима Гигстиx-а и онлајн на сајту gigstix.com.
Све информације о Дочеку можете пронаћи на сајту docekns.rs.
Muzički performans „Zarđali orkestar“ u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је све Дочек у Новом Саду променио? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.