Привреда еврозоне у децембру не показује знаке опоравка

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Dec.2023, 13:15

Привреда еврозоне у децембру не показује знаке опоравка

Економски пад у еврозони се према прелиминарној процени поново продубио, објавио је данас Маркит економикс, наводећи да је композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у еврозони у новембру пао на 47 поена са новембарских 47,6 поена. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst Вредност овог индекса >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је претходно у новембру порасла на 47 поена са октобарских 46,5 поена, али сада је поново пала.
ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности.
У еврозони је забележен већ седми месец контракције заредом. Како се наводи на сајту компаније С&П глобал, ПМИ у сектору услуга је у новембру пао на 48,1 поен са новембарских 48,7 поена, док је ПМИ у производњи износио 44,2 поена, исто као у новембру.
„Економија еврозоне не показује знаке опоравка, подаци су обесхрабрујући“, рекао је главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке Сајрус де ла Рубиа, додавши да стручњаци ове институције очекују раст привреде еврозоне за 0,5 одсто у 2023. години и за 0,8 одсто у 2024. години.
Zašto je propala „Folksvagenova” električna transformacija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Привреда еврозоне у децембру не показује знаке опоравка се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.