ДНК неандерталаца може објаснити зашто су неки људи ранораниоци

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Dec.2023, 14:55

ДНК неандерталаца може објаснити зашто су неки људи ранораниоци

Џон Капра са Калифорнијског универзитета, рекао је да су научници анализом делова неандреталског ДНК који је преостао у савременом човеку дошли до закључка да ти гени могу да објасне зашто су неки људи ранораниоци. Фото: Танјуг/AP Photo/John Locher Капра и његове колеге анализирали >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су ДНК модерних људи и неандреталаца открили су различите генетске варијанте укључене у телесне сатове и како су се преци модерног човека парили с неандреталцима, на основу чега су закључили да је могуће да данас неки људи носе ове неандреталске варијанте, преноси Гардијан.
Како би проверили теорију, научници су се обратили британском УК Биобанку, који садржи генетске, здравствене и информације о начину живота пола милиона људи где је закључено да „не само да многи људи носе ову варијанту, већ и да су гени повезани с раним буђењем“. Фото: Pexels/Pixabay „Не мислимо да је буђење рано оно што је заправо било од помоћи нашим прецима. Уместо тога, сматрамо да нам је више служио бржи сат који се боље прилагођава сезонским варијацијама нивоа светлости. На вишим географским ширинама корисније је имати сат који је флексибилније и који се може боље мењати како би одговарао различитим сезонским осветљењима“, додао је Капра.
Марк Мазлин, професор на Лондонском универзитетском колеџу, закључио је да сада имамо „генетски доказ“ да су неки од нас заиста ранораниоци. Модерни људи имају око 4 одсто неандреталског ДНК, који осим на спавање, утичу и на пигментацију коже, косу, масноћу и имунитет.
SZO: Zabranite vejpove, primena kontrole slične onom koje važe za duvan

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ДНК неандерталаца може објаснити зашто су неки људи ранораниоци се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.