Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Dec.2023, 08:52

Како да знамо да смо у токсичном односу?

Човек је социјално биће и зато има потзребу да интереагује са другим људима. Међутим, није могуће да су сви људи који нас окружују добри за нас, врло често нас окружују токсични људи који на нас не утичу добро. Фото: Pexels/Keira Burton Породица, пријатељи, колеге врло често за нас не утичу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << добро, али навика или „очување добрих“ релација нас држе у таквом односу. Али није ни реткост да и не препознамо да смо у неком токсичном односу.
Како да препознамо и освестимо да смо у токсичном односу? – Будите сигурни да сте у токсичном односу ако дајете више него што добијате, што ће се манифестовати ниским самопоуздањем, приметићете да нису задовољене ваше потребе и на крају осећаћете се депресивно, љуто и исцрпљено након сусрета и разговора са том особом.
– Осећате се као да морате да разговарате као на иглама са том особом, у супротном очекујте напад.
– Трошите превише енергије како бисте орасположили такву особу, а она је једноставно намћор и нити милименат не жели да изађе из таквог понашања. Заправо храни се вашом пажњом.
– Они увек преокрену истину и увек се сведе на то да сте ви криви за нешто. Ове особе никада неће признати да су погрешиле у нечему.
Знајте да су токсични људи најчешће нарцисоидни. Синдром „ја, па ја“ је карактеристичан управо за ове људе. Знајте ако неко мора да води главну реч и да његова буде прва и последња, ако можете, изместите се од ње. Они емпатију немају, али зато када су њихова осећања у питању, сви други морају тиме да се баве.
Нарцисоидне особе веома тешко успостављају квалитетне односе на дуже стазе, јер је њихово понашање понекад толико неподношљиво да веома брзо људи почињу да их избегавају.
Обратите пажњу на мнипулаторе Манипулација се користи из различитих разлога, али доминантно како би се задовољила нека лична корист. Немора то да буде материјална корист, често се дешавају психолошке манипулације, којих човек често не буде свестан.
Често се деси да када схватите да имате посла са манипулатором, осуђујете себе како то раније нисте препознали. Али немојте се кривити, јер ова врста људи је често слаткоречива, харизматична, лажљива. Невероватном брзином мењају мишљења и прилагођавају се ситуацији, са једним јединим циљем, а то је лични интерес.
Потреба да путу стално у фокусу
Причање само о својим проблемима, осећањима, дешавањима, потреба да се буде константно у центру пажње, карактеристике су токсичних особа. Једноставно неће бити могуће да кажете нешто што је за вас важно, они без икаквог проблема, као да ништа нисте ни рекли наставе са својом причом.  У реду, ви имате проблем, али њихов је већи… Њихова импресија о позоришној представи је значајнија, њихове идеје су оно о чему најпре треба да се расправља…
Саслушајте их, понудите помоћ ако им те потребна, али их свакако подсетите да сте и ви ту, и да је примарна тема било нешто ваше. Не допустите ли им да ово понашање постане стандард.
Изазивање сажаљења параван за себичне људе Ови људи често ће од себе правити жртву, без икаквог разлога. Сличне су нарцисоидним људима, саможиви су и себични, стављајући испред свега свој интерес. Али ако причамо о   особама које од себе увек и свугде праве жртву, они до „циља“ долазе лакше, јер је човек сам по себи емпатично биће.
Емпатија је саставни део спектра људских емоција и нормално је да их покажемо. Свако живот биће је заслужује, као и помоћ, када је од нас затражи и када му је потребна. Међутим, немојте дозволити да вашом емпатијом „вечите жртве“ манипулишу.
Токсични односи често доводе до ниског самопоуздања, због чега престанемо да верујемо у себе и неоправдано кривимо себе. Изађите из оваквих односа или их препознајте и дистанцирајте се што је више могуће и недозволите да такве особе уруше ваше потенцијале ради задовољававања својих токсичних понашања.
Ovo su praktične prednosti trčanja zimi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како да знамо да смо у токсичном односу? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.