Новосађанин коме је посвећена нова скулптура у Лиманском парку – колико знате о њему?

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Dec.2023, 18:30

Новосађанин коме је посвећена нова скулптура у Лиманском парку – колико знате о њему?

Крајње необична и аутентична скулптура „изронила“ је у Лиманском парку пре нешто мање од месец дана. Ова „увијена трака“ осликава јединственост лика и дела Митра Суботића Субе, Новосађанина, композитора и музичара познатог као зачетника електронске музике на овим просторима. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << НСЕПК/Michael Zeppetello Митар Суботић Суба – зачетник „новог звука“ Митар Суботић Суба је био рођен 1961. године у Новом Саду. Своје прве кораке у оброзавању начинио је управо у новосадским образованим установама, од Основне школе „Жарко Зрењанин“, па до Академије уметности где је завршио смер композиције. Ово високо образовање умного је одредило Субу јер се врло брзо почео интересовати за „нови звук“ који карактерише ново доба, електронско доба.
Субин рад од почетка је био интезиван. У то се поред његовог школовања, укључивали и курсеви које је похађао у то време код признатих композитора, попут Британца Пола Пињона који је 70-их година живео у Србији како би заједно са нашим људима отворио Електронски студио Радио Београда.
Под псеудонимом „Rex Ilusivii’ Као већ свршени студент Суба је почео да компонује електронски звук. У том тренутку користи псеудоним „Rex Ilusivii“ и успоставља сарадњу са Радио-Телевизијом Војводине.
Први свој албум издао је 1987. године под називом „Disillusioned„.
Добитник је и Унеско награде за промовисање културе, 1988. године.
Фото: Pexels/Boris Hamer Познат широм наших граница Суботић је био познат широм наших граница. Већ са својих 24 година успео је да оствари бројне кораке у свету музике и компоновања, те је тако радио са најистакнутијим музичарима тог времена на овим просторима. Био је заслужан да „нови талас“ – нови музички правац који се у свету јавио седамдесетих и осамдесетих година прошлога века осване и код нас.
Његова сарадања ишла је од Милана Младеновића, Дарка Рундека и групе Хаустор, до Игора Поповића и Марине Перазић на неким од њихових најзначајнијих албума.
И дан данас неке од најслушанијих песама из тог времена, заслужене су радом овог Новосађанина који је својим вештинама унео нове димензије звука.
Касније је његов домет музичког компоновања проширен и на остатак индустрије.
 Крај у Бразилу Током 90-их година Суба је отишао за Бразил и тамо наставио свој живот. У Бразилу је наставио са компоновањем електронског звука.
Трагично је завршио свој живот, у пожару који је захватио његов студио, само годину дана пре уласка у нови миленијум.
Скулптура у Лиманском парку Једна је од посвета овом новосадском уметнику јесте скулптура у облику увијене траке која се налази на самом улазу у Лимански парк, из правца Булевара Ослобођења.
Споменик је постављен почетком новембра, а идеја је настала је под палицом фондације „Нови Сад Европска престоница културе“.
На постољу испод скулптуре налази се његово име.
Klub Piping – mesto na kojem su generacije odrasle

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосађанин коме је посвећена нова скулптура у Лиманском парку – колико знате о њему? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.