Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Dec.2023, 11:18

Стручњаци упозоравају: Недовољно прања може довести до опадања косе

Недовољно прање косе може довести до себореичног дерматитиса – врло непријатне врсте перути која може да резултира црвенилом и сврабом темена, масним, жутим љуспама и напослетку губитком косе. Фото: Pexels/Skitterphoto Иако је Тикток тренутно преплављен трендом одлагања прања косе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што је дуже могуће, заснованом на идеји да неки састојци шампона могу да оштете косу, па је неки не перу чак 30 дана и тврде да ова метода резултира здравијом, односно мање масном длаком, професионални стручњак за косу упозорава да недовољно прање косе може довести до штетних ефеката, укључујући опадање косе.
„Шампонирање косе кључно је за одржавање косе и темена чистима. Уклања масноћу, перут, прљавштину, штетне микроорганизме и остатке производа за негу косе који могу да изазову иритацију темена и оставе косу без сјаја, запетљану и попут сламе“, каже Кејт Холден.
Кејт је признала да прање косе заиста може да резултира ломљењем, док би одабир погрешног шампона за ваш тип косе могао да оголи или преоптерети ваше власи. Међутим, потребна је фина равнотежа и обраћање више пажње на производе које користите, а не потпуно прескакање прања косе, преноси „Мирор“.
Недовољно прање косе може довести до себореичног дерматитиса, наводи Кејт и објашњава: ‘Перут и себореични дерматитис углавном узрокују гљивице које живе на темену, хране се уљима и производе киселину звану олеинска киселина. Око 50 посто одраслих особа осетљиво је на олеинску киселину, па када гљивице производе ове киселине, ваше теме реагује надраженошћу, сврабом и производњом више ћелија коже како би се покушало заштитити“.
Упозорила је: „Себореични дерматитис и упале на темену могу да узрокују врсту губитка косе која се назива телогени ефлувиј, што узрокује појачано опадање косе на целом темену“. Имајући то на уму, Кејт упозорава да обавезно оперете своју косу шампоном барем једном недељно како бисте осигурали оптимално теме и здравље те бујну косу.
Zašto automobili troše više goriva na niskim temperaturama?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Стручњаци упозоравају: Недовољно прања може довести до опадања косе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.