Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2023, 14:00

Три најважнија савета за негу псећих зуба: Свакодневно чишћење, добро жвакање и редовне контроле

Нега зуба пса је најважнији вид превенције којом ћете спречити нежељена стања, од каменца до упале десни, а по договору са ветеринаром, љубимца водите на контроле и евентуално чишћење плака и каменца. Фото: Pexels/Kat Smith Зубни каменац и гингивитис су два најчешћа проблема који се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << виђају на зубима наших паса: лоша хигијена зуба изазива обољења десни и пародонтозу који доводе до губитку зуба, а ако се ова стања не лече, појављује се ризик од бактеријске инфекције срца, јетре или бубрега.
Нега зуба пса је најважнији вид превенције који ће спречити нежељена стања.
Практикујте одговарајућу негу код куће и редовно проверавајте псу зубе.
То можете да чините самостално, али је препоручљиво да пса ипак одведете на контролу код ветеринара.
1. Свакодневно прање зуба Прање зуба помаже у уклањању плака и успорава развој каменца. Приликом првог прања зуба псу радито то постепено и учините ово пријатним искуством.
Почните тако што ћете набавити четкицу која се навлачи на прст и нежно трљајте зубе псу. Када се љубимац навикне да му додирујете зубе на овај начин, померајте прст меким, кружним покретима преко предњег дела његових зуба и десни. На крају можете додати пасту за зубе намењену куц́ним љубимцим. Немојте користити калодонт намењен људима!
Обавезно наградите љубимца након прања зуба тако што ћете се с њим поиграти или га извести у шетњу.
Када се пас буде навикао на ову рутину, набавите му четкицу за зубе коју ће препоручити ветеринар. Неким расама, посебно мањим или тој псима, потребно је више четкања зуба него другима.
Ако то постане свакодневица, пас ће се навићи и бити миран кад му будете пришли са четкицом за зубе.
2. Правилна исхрана и жвакање Оно што ваш пас једе утиче на стање у његовим устима. Прихватите савете ветеринар оји ће указати на то коју храну псу не треба давати, а шта је препоручљиво за одржавање зуба у добром стању.
Немојте псу нудити слаткише са свог стола! Посластице нису добре ни за људе, а псима могу да направе велике здравствене проблеме. Остаци са стола нису погубни само за зубе пса, већ и за његово свеопште здравље.
Жвакање је одлична вежба за зубе али припазите на то шта дајете псу. Одређене кости могу бити опасне за читав дигестивни тракт пса, а не само за његове зубе.
Кости од сирове коже могу повредити унутрашње органе љубимца или изазвати гушење. Оне се често преливају хемикалијама од којих се пас може разболети и не треба их користити као „чистаче“ зуба.
Куване кости се такође могу расцепити и изазвати оштећења унутрашњих органа. Питајте ветеринара које кости не могу да нашкоде псу и замените их када се смање. Држите кости у фрижидеру кад их пас не жваће, јер ћете тако спречити бујање бактерија. Увек надгледајте пса док жваће било коју тврду намирницу или играчку.
Неки власници набављају љубимцима посластице које су предвиђене за побољшање здравља зуба. Играчке од канапа или други предмети за игре потезања такође ће помоћи у одржавању зуба у добром стању. Све играчке морају да буду направљене од чврстог материјала.
3. Посете ветеринару и контрола зуба Договорите са ветеринаром динамику контроле зуба свог љубимца и њихово чишћење, односно уклањање наслага. Ветеринар ће псу скинути нагомилани плак и каменац и прегледати стање у његовим устима.
Naučite decu koliko je oralna higijena važna!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Три најважнија савета за негу псећих зуба: Свакодневно чишћење, добро жвакање и редовне контроле се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.