Амбасада САД: Грађани имају право да траже повлачење градоначелника на северу КиМ

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2023, 09:01

Амбасада САД: Грађани имају право да траже повлачење градоначелника на северу КиМ

Амбасада САД у Приштини саопштила је да грађани имају право да траже повлачење градоначелника, на основу административног упутства које је издала влада. Фото: WikimediaCommons/U.S. Embassy in Pristina „Грађани имају право да траже повлачење изабраних званичника према овом административном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << упутству. Поштујемо владавину права на Косову, укључујући и остваривање овог посебног права, заснованог на демократском и правном процесу“, изјавила је у четвртак портпаролка америчке амбасаде Кетрин Џад за Кљан Косова поводом иницијативе за смену четири градоначелника општина на северу КиМ.
Она је рекла да САД настављају да охрабрују Владу у Приштини да осигура грађанима да ефикасно остварују своја права у складу са административним упутством.
Групе грађана покушале су у уторак да општинама Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић предају захтеве за смену нелегално изабраних градоначелника, али су њихови захтеви одбијени.
Група грађана из Северне Митровице поново је у четвртак поднела захтев за покретање смене тзв. градоначалника те општине Ердена Атића, према процедури коју предвиђа тзв. министарство за локалну самоуправу привремених институција у Приштини.
Према упуству привремених приштинских институција, за покретање смене тзв. градоначелника потребно је поднети захтев, затим потписати петицију, а затим организовати гласање за смену и на крају организовати нове изборе.
Упутство које су те институције сачиниле односе се на смене председника општина, односно нелегално изабраних градоначелника на северу КиМ, који су изабрани на изборима које су Срби бојкотовали.
Petković upoznao Fon Redekera sa situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima Srba

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амбасада САД: Грађани имају право да траже повлачење градоначелника на северу КиМ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.