Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2023, 08:53

Препознајте да ли је мед прави или лажни: Тест са марамицом и хлебом

Мед је пун хранљивих материја, укусан је за јело, а одлична је припродна замена за шећер. Постоје многе здравствене предности меда, а лако се може додати у било које јело као прелив, рецимо за воћне салате, сладоледе или као намаз, а супер је и као маринада за месо. Фото: Pexels/Pixabay Некада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се знало – када одете да купите мед, ту нема дилеме, у питању је прави, али данас на пијаци и у продавницама често можете да нађете и лажни. Да би повећали зараду, произвођачи меда разблажују свој производ брашном, сирупом или меласом, а ако стварно желите да осетите ефекте џема, онда изаберите пари, а са вам смо поделили савете који ће вам помоћи да га препознате.
Прави мед се не производи у фабрикама већ од пчела. Органски и природни мед се обично назива чистим медом. Међутим, није увек могуће утврдити да ли је мед чист само гледањем. Природни мед праве само пчеле и када се ове пчеле хране само органски узгојеним цвећем, мед који су произвеле се класификује као органски.
Лажни мед садржи адитиве укључујући кукурузни сируп, глукозу, меласу, шећерни сируп, декстрозу, инвертни шећер, брашно или скроб осим цветног нектара.
Ево како да препознате прави мед: -Прочитајте етикету: Када купујете мед, увек прво проверите етикету, јер поред она је први показатељ да ли је мед прави. Баците поглед на лого и на бренд, као и на састојке. Ма етикети не сме да стоји ништа сем меса, без адитива и арома.
-Тест топле воде: Додајте кашичицу меда у чашу топле воде. Ако је мед чист, онда ће потонути на дно чаше као грудвица или се залепити за кашику када се мешавина меша. Ако је мед лажни, он ће се растворити у води.
-Тест прста: Ставите кап меда на палац. Ако се шири или проспе, онда је лажан. Чист мед је густе текстуре и остао би нетакнут на прсту.
-Тест пене: Додајте 2-3 капи сирћета у мед и добро промешајте. Ако се запени у року од 2-3 минута, онда производ који сте купили садржи адитиве.
-Тест марамице: Ставите кап меда на парче марамице. Знаћете да је лажни ако марамица упије мед и остави влажан траг или жиг на марамици.
-Тест топлоте: Ако је мед чист, онда ће се при загревању карамелизовати. Међутим, лажни мед има тенденцију стварања мехурића при загревању и не карамелизује се.
-Тест хлеба: Ако намажете чист мед на хлеб, он ће се стврднути за неколико минута. С друге стране, кришка хлеба остаје мекана ако у меду има било каквих адитива.
-Тест кристализације: Чист мед има природну тенденцију да кристализује током времена због присуства глукоза оксидазе, ензима који уклања воду/влагу из меда. Лажни мед не постаје густ када се чува.
-Тест жуманцета: Када се мед помеша са умућеним жуманцетом, оно делује као да је пропржено. Лажни мед нема овај ефекат.
Pripremite muškatle za zimu: Uz jedan trik biće raskošne i sledeće godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Препознајте да ли је мед прави или лажни: Тест са марамицом и хлебом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.