Јесење порибљавање река Дунав, Сава и Студва на подручју Војводине

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2023, 18:40

Јесење порибљавање река Дунав, Сава и Студва на подручју Војводине

Јавно предузеће (ЈП) „Војводинашуме“ саопштило је данаса да је током јесењег порибљавања река Дунава, Саве и Студве, унето 45.000 јединки једногодишњег и двогодишњег шарана у укупној количини 4.900 килограма. Фото: Vikipedia/Gzanag/Gornje Podunavlje Како се наводи, порибљавање је једна од значајних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мера за очување и унапређење рибљег фонда на свим риболовним подручјима и има за циљ да обезбеди очување и повећање рибљег фонда, као и проширену репродукцију код постојећих врста риба.
Додаје се да је порибљавање реке Дунав извршено 4. децембра на локацијама Стари Бановци (на 1.192 км), Ковин (на 1.095 км), Дубовац (на 1.085 км), Банатска Паланка (на 1.079 км) и Бачко Ново Село (на 1.319 км).
Порибљавање реке Саве и Студве је извршено 5. децембра на локацији Сремска Митровица (на 138 км), Купиново и Моровић .
У саопштењу се прецизира да је у Старим Бановцима и у Ковину – Гајачки Дунавац унето по 5.000 комада једногодишњих јединки шарана (по 500 кг), у Дубовцу и Бари Ђурица по 10.000 комада једногодишњих јединки шарана (по 1.000 кг), док је у река Сава на локалитету градска плажа у Сремској Митровици унето 6.000 комада једногодишњих јединки шарана(600 кг).
У реку Студва на локалитету Моровић, 3.000 комада једнки једногодишњег шарана (300 кг), у Обедску бару 1.000 комада двогодишње шаранске млађи (500 кг) на локалитету Крстоношића (Обрешко) окно, а у Бачко Ново Село, 5.000 комада једногодишње шаранске млађи (500 кг) на локалитету Ђуртина греда.
Из Војводинашума наглашавају да је порибљавање извршено једногодишњом и двогодишњом шаранском млађи која квалитетом испуњава услове који су у складу са Правилником о условима које мора да испуњава материјал за порибљавање (рибља млађ).
По том правилнику, материјал за порибљавање мора да је здравствено исправан, да је у добром виталном и кондиционом стању, уједначене узрасне структуре, и да је без присуства јединки других врста риба.
Истичу и да су унете јединке прве класе и да потичу из сертификованих узгајалишта. У саопштењу се подсећа да је ово велико јесење порибљавање река Дунава, Саве и Студве реализовано у складу са годишњим програмима управљања рибарским подручјима за 2023.
Ове године реализоване су и две велике акције спашавања рибље млађи из разлива река Саве и Дунава у јулу и августу и том приликом спашено је и извршена транслокација из разлива наведених река око 20.000 јединки аутохтоних рибљих врста, највише шарана, смуђа, деверике и штуке.
„Када се сумирају овогодишњи резултати порибљавања, спашавања и транслокације рибље млађи у матична речна корита, констатујемо да је ЈП Војводинашуме, као одговоран корисник и примеран управљач риболовних подручја, вратио у реке више од 65.000 јединки племените аутохтоне рибе из природног и вештачког узгоја“, пише у саопштењу.
Ratari pred novim načinom trgovanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јесење порибљавање река Дунав, Сава и Студва на подручју Војводине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.