Да ли је употреба замрзнутог поврћа само лоша замена за свеже поврће

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2023, 15:00

Да ли је употреба замрзнутог поврћа само лоша замена за свеже поврће

Здрава исхрана је незамислива без поврћа, али многи мисле да је употреба замрзнутих намирница само лоша замена за свежу. Фото: Pixabay/congerdesign Најбоље је јести свеже поврће, јер садржи доста минерала и витамина, али шта ако га немамо на располагању?
Већ неко време међу потрошачима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кружи мит да је претходно замрзнуто поврће и воће мање здраво од свежег.
Према мишљењу стручњака, ово произилази из лоших пракси замрзавања хране из прошлости.
Данас се замрзавање сматра најприкладнијим начином за продужење рока трајања намирница, јер се њиме чувају нутритивне и хранљиве вредности намирнице, али морамо се придржавати неких правила.
Важно је правилно замрзавање Највећи квалитет замрзавања се постиже када се замрзавање одвија веома брзо на најнижој могућој температури. Бланширање се препоручује пре него што храна уђе у замрзивач.
На тај начин уништавамо ензиме који су заслужни за бржи пад квалитета. Нутриционисти саветују да приликом замрзавања поврћа и воћа код куће исечете на мање комаде и поређате тако да највећа површина буде изложена хлађењу. Такође, важно је да не замрзавате велике количине одједном. За најбољи резултат, намирнице је добро чувати у херметички затвореној амбалажи, јер се на тај начин спречава исушивање, а уједно се повећава и трајност намирница. Морамо бити свесни да чак ни смрзнута храна нема неограничен рок трајања.
Шта је са одлеђивањем? Теже је сачувати квалитет купљених замрзнутих намирница, па је важно да их након куповине што пре затворите у одговарајућу кесу, а по доласку кући одмах ставите у замрзивач. Пре конзумирања, важно је правилно одмрзнути храну. Поврће, на пример, може да се кува без претходног одмрзавања, док се остале намирнице у принципу морају одмрзнути пре стављања у лонац. Важно је то учинити на одговарајући начин. Ако немамо времена за одмрзавање у фрижидеру, храну можемо одмрзнути и у хладној води, али само ако је храна водонепропусно упакована. За најбрже одмрзавање можете користити микроталасну пећницу, која је посебно погодна за мање комаде. Одмрзнута храна се брзо квари, па је потребно што пре искористити, а одмрзнуту храну не смете поново замрзавати. Стручњаци такође наглашавају да време одмрзавања не би требало да буде дуже од 12 сати.
Које су предности смрзнутог поврћа? Резултати различитих истраживања показали су да се хранљива вредност може сачувати замрзавањем и да је слична свежим производима. Истраживања показују да је смрзнута храна боља од свеже хране која није у сезони. То је углавном зато што се свеже воће и поврће беру пре него што су потпуно зрели. Сазревање се наставило успут. Али, због тога, биљка није добила све хранљиве материје које је могла имати. Напротив, смрзнуто воће и поврће сазрева на биљци. Замрзава се брзим поступцима. И кренуло је већ замрзнуто. У закључку, смрзнуто поврће и воће су добра и здрава алтернатива када свежа храна није доступна. Међутим, треба водити рачуна о томе да су добро замрзнути, а такође морају бити одмрзнути на правилан начин.
Ako želite da smršate, jedite ovo voće svako jutro!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је употреба замрзнутог поврћа само лоша замена за свеже поврће се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.