Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2023, 12:31

Глава вашег пса је врућа на додир: Колико је то опасно?

Ако је глава вашег пса врела, претпоставићете да има грозницу, иако додир није поуздан метод утврђивања повишене температуре пса, а ево и зашто. Фото: Pexels/Lumn Ако је глава вашег пса врућа, прво што ћете помислити је да има грозницу. Да ли пас пати од још неоткривене инфекције, да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ли се заразио неким вирусом или пати услед топлотне исцрпљености?
Додиривање чела је најчешћи метод проверавања температуре, али код паса ова метода није најпоузданија за утврђивање грознице.
Немојте одмах падати у очај због овог открића. Анатомија пса другачија је од човекове и логично је да се много тога у његовом организму испољава на другачији начин.
Кад је реч о анатомији пса и манифестацији одређених појава, треба пре свега знати шта се дешава у његовом организму.
Тело пса је топлије од човековог Ако опипавањем главе пса утврдите да је она врела, сетите се да је пас природно топлији од човека.
Упркос чињеници да људи и пси имају доста сличности када су у питању делови тела и одређена медицинска стања, телесна температура није уобичајена карактеристика. Нормална температура пса је између 37,5 и 38,5 степени Целзијуса, док је температура здравог човека у распону од 36 до 37 степени Целзијуса. Зато је нормално да је температура пса виша и његова глава је топија на додир.
Метаболизам пса је убрзанији Пси имају вишу телесну температуру у односу на човека, јер им је метаболизам бржи. И заста: пас брже дише, његова крв брже пумпа, пси брже старе и стога су склони вишој телесној температури у поређењу са људима.
Брже кретање крви појачава топлоту главе пса Глава пса је топлија, јер крв тече кроз њу и одлази до ушију, како би се подстакло хлађење и губитак топлоте. Када крв циркулише у пределу уста пса, јавља се дахтање које помаже да се вишак топлоте избаци из тела.
Примера ради, врх главе чиваве топлији је, јер ова раса има предиспозицију отворене фонтанеле, меканог дела врха главе.
Топлоту главе пса повећава и масажа или миловање Ако мазите пса и осетите да му је глава врућа, узмите у обзир да је то последица ваших додира. У основи, додиривање прстима појачава проток крви у овој области која постаје топлија од остатка тела. Ово се дешава по истом принципу када се додирује или трља део тела који поцрвени и постане топлији. Све док је температура пса нормална и он се понаша уобичајено, сматрајте врелину главе сасвим регуларном.
Топлина главе изазвана емоцијама пса Уколико је пас под стресом или је узбуђен, његова глава може постати врелија.
Јаке емоције узрокују привремено повећање количине крви која дотиче у то подручје. Многи пси приликом посете ветеринару развију стрес и самим тим вишу температуру која се јавља и приликом вожње аутомобилом или других узнемирујућих дешавања.
Глава пса понекад упија топлоту из спољашњег извора Ако је глава пса врућа, можда је „апсорбовао“ топлоту из неког спољашњег извора. То се дешава уколико пас спава испод ћебета, седи близу извора топлоте попут пећи, радијатора, камина…
Глава пса понекад је врела због инфекције или упале Ако је температура пса нормална, а глава врућа, можда има неку упалу која се одвија на његовој глави. На пример, уколико је топлота сконцентрисана близу ушију, могуће је да пас има инфекцију. У случају да показује појачану осетљивост одређених делова тела који су притом врући и боле, посумњајте на апсцес или друге здравствене тегобе. У том случају, најбоље је да се обратите ветеринару.
Evo koliko reči dete treba da zna sa jednom, jednom i po, dve i tri godine: Pitanje koje često muči roditelje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Глава вашег пса је врућа на додир: Колико је то опасно? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.