Борељ подржао позив Гутереша да Савез Безбедности интервенише поводом рата у Гази

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2023, 12:14

Борељ подржао позив Гутереша да Савез Безбедности интервенише поводом рата у Гази

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ подржао је позив који је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упутио Савету безбедности, да интервенише поводом рата у Гази. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias У објави на платформи X (Твитер), >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << он је апеловао на „чланице Савета безбедности УН и истомишљенике из ЕУ“ да подрже позив генералног секретара, пренео је бриселски портал Политико.
Борељ је, такође, критиковао израелске насељенике на окупираној Западној обали због рушења палестинске школе изграђене средствима ЕУ, назвавши то „кршењем међународног права“ и додајући да „насиље насељеника над палестинским заједницама мора престати“.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је јуче Савет безбедности УН да рат између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Појасу Газе „може да погорша постојец́е претње међународном миру и безбедности“. Гутереш се позвао на ретко коришћени члан 99 оснивачке Повеље УН која му омогућава да „скрене пажњу Савету безбедности на било које питање које по његовом мишљењу може да угрози одржавање међународног мира и безбедности“.
„Суочени смо са озбиљним ризиком од колапса хуманитарног система. Ситуација се брзо погоршава у катастрофу са потенцијално неповратним импликацијама за Палестинце као целину и за мир и безбедност у региону“, написао је Гутереш у писму 15-чланом Савету безбедности.
Он је истакао да се такав исход мора избећи по сваку цену.
То је први пут да се Гутереш позвао на тај члан од ступања на дужност 2017. године и први пут да га је било који генерални секретар користио од 1989. године. Амбасадор Израела у УН Гилад Ердан осудио је Гутерешову одлуку да се позове на члан 99, оптужујући га да има „предрасуде према Израелу“ и рекао да он одмах треба да поднесе оставку.
Шеф израелске дипломатије Ели Коен оценио је да мандат Антонија Гутереша представља „опасност по светски мир“.
Коен је у поруци на платформи X оценио да Гутерешова одлука „представља подршку терористичкој организацији Хамас“ и одобравање убистава израелских стараца, отмице беба и силовања жена.
Палестински амбасадор у УН Ријад Мансур рекао је да је на врху дневног реда заустављање рата.
„Примирје мора да се догоди и мора да се догоди одмах“, истакао је он.
Putin: Niko ne želi sukob Rusije i NATO, ali spremni smo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ подржао позив Гутереша да Савез Безбедности интервенише поводом рата у Гази се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.