Грујичић у обновљеном ДЗ Кучево: Стратегија јачати примарну здравствену заштиту

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2023, 17:18

Грујичић у обновљеном ДЗ Кучево: Стратегија јачати примарну здравствену заштиту

Министарка здравља Даница Грујичић поручила је данас, током обиласка обновљеног Дома здравља Кучево да је стратегија ресорног Министарства јачање примарне здравствене заштите, која је важна посебно на плану превентиве, иако је то тешко тражити у ситуацији када лекари имају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и по 40 пацијената дневно. Фото: Танјуг/Министарство здравља Она је током обиласка, захвалила министру за јавна улагања Марку Благојевићу на томе што је испунио план и завршио реконструкцију Дома здравља у Кучеву у предвиђеном року, наводи се у саопштењу Министарства здравља. „Дом здравља је врло добро обновљен. Сада недостају колеге лекари и медицинске сестре, јер сазнајем да постоји само један лекар специјалиста опште медицине. Тај недостатак је разлог због којег ћемо променити начин специјализације за лекаре опште медицине“, рекла је Грујичић и додала да ће сваки доктор који почне да ради у дому здравља кроз осам до 10 година завршити специјализацију.
Додала је да ће у мањим местима, лекаре који су добијали плату и специјализацију од локалних установа обавезати да у тој установи остану одређено време.
„Разговараћемо са синдикатима и републичким стручним комисијама о оптималном броју пацијената. Примарна здравствена заштита је важна и због успешности скрининга, које је немогуће спровести ако је лекар преоптерећен у ординацији”, истакла је Грујичић.
Министарка је и најавила брзу набавку неопходне опреме, у складу са потребама које је изнела управа обновљеног Дома здравља Кучево. „Ускоро ће стићи и нових 10 магнетних резонанци, прво у Пожаревац а потом и у остале градове широм Србије“, рекла је она.
Благојевић је рекао да је реконструкција Дома здравља коштала близу 270 милиона динара, као и да је урађена потпуна обнова објекта.
Ова установа, како је саопштено, има површину од 3.700 метара квадратних, са око 9.500 картона пацијената, и комплетно је реновирана споља и изнутра.
„Обновљена је фасада, санирана енергетска мрежа, комплетан ентеријер и инсталације, унапређена функционалност и безбедност објекта, као и доступност изградњом рампе за особе са инвалидитетом и лифта“, рекао је он. Прецизирао је да је примарна здравствена заштита високо на листи приоритета Владе Србије, јер је само средствима Министарства за јавна улагања обновљено 86 објеката у 60 градова и општина у Србији за две године, а да је укупна вредност тих радова била пет милијарди динара.
Kikinda: Preko 20 miliona dinara za sportsku infrastrukturu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грујичић у обновљеном ДЗ Кучево: Стратегија јачати примарну здравствену заштиту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.